Vanopslagh om nyt lovforslag: Det er absurd

16/3/22 13:30

Nicolai Busekist

Foto: Pressefoto/Liberal Alliance
Politisk leder for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, langer ud efter nyt lovforslag, som han kalder for absurd.

Alex Vanopslagh lægger ikke skjul på, at han ikke er fan af idéen om, at regeringen skal beslutte, hvorvidt voksne mennesker må købe cigaretter.

Derfor støtter han heller ikke op om den seneste lovforslag, der skal gøre det forbudt for alle, der er født efter 2010 at købe cigaretter. Ifølge Alex Vanopslagh er der tale om decideret forbud mod cigaretter.

"Helt ærlig – når du fylder 18 år, er du myndig. Du er gammel nok til stemme til valg, du skal betale skat, og du må drage i krig. Men du må ikke bestemme, om du vil ryge en cigaret, hvis regeringen får trumfet sin vilje igennem," skriver han på Facebook.

Han lægger ikke skjul på det faktum, at han ikke mener, at man fra politisk side skal bestemme over danskernes liv på denne måde.

"Det er absurd og formynderisk, at man fra politisk hold vil bestemme over danskernes liv i sådan en udstrækning, at du aldrig reelt bliver voksen. Det er fordummende overfor fremtidens yngre generationer, og det er at fratage voksne mennesker et personligt og frit valg," lyder det.

Ydermere stiller han spørgsmålstegn ved, hvorvidt regeringen har i sinde at fortsætte ud af samme sti. Han skriver også, at man er nødt til at sætte en stopper for 'politisk indblanding i danskernes liv', og at fremtidens generationer skal have lov til at træffe egne, oplyste valg.

Liberal Alliance-politikeren er også bekymret for, hvad et forbud mod cigaretter kan betyde for såvel kriminalitet som den danske økonomi. Han mener nemlig, at det både vil åbne op for et illegalt marked samt føre til, at grænsehandlen stiger.

"Forbyder man cigaretter vil man derudover åbne op for et illegalt marked. Det har vi set med andre forbud – at organiserede kriminelle sætter sig på markedet og tjener penge på forbudspolitik. Vi er ikke tjent med endnu et ureguleret marked, som vi ikke vil have nogen kontrol over," skriver han.

Danmark er ikke geografisk isoleret, og danske rygere vil derfor fortsat have mulighed for at købe cigaretter i Tyskland og Sverige. Dette vil øge grænsehandlen, hvilket vil skade danske butikkers økonomi, skriver Alex Vanopslag.

Han runder sit opslag af med at skrive, at han mener, at det er dumt at ryge, men at det er endnu dummere at indføre et forbud mod det.

"Jeg synes personligt, at det er dumt at ryge. Og det er en svær afhængighed at slippe af med. Men et forbud mod køb af cigaretter er endnu dummere end at ryge," skriver han i opslaget, der kan ses herunder: