Solen lokker, og kufferten er pakket, men flere danskere og nordmænd vender hjem fra ferie med mere end blot souvenirs i tasken.
Denguefeber er nemlig på fremmarch blandt rejsende, og eksperter råber nu vagt i gevær.
Ifølge det Norske Institut for Folkesundhed er denguefeber den mest udbredte myggebårne sygdom i verden, og flere rejsende bliver smittet under ferier i tropiske og subtropiske områder.
Særligt destinationer som Sydøstasien, Latinamerika og det centrale Afrika er i risikozonen. Rejselæge Gunnar Hasle understreger alvoren.
"Denguefeber er et voksende problem, der ikke kan udryddes," siger han til Dagbladet og opfordrer alle ferierejsende til at tage forholdsregler.
Denguefeber smitter via stik fra Aedes-myggen, og symptomerne kan variere fra ingen symptomer til høj feber, udslæt, svær hovedpine, muskelsmerter og kvalme.
I værste tilfælde kan sygdommen udvikle sig til en alvorlig tilstand, der kræver hospitalsbehandling, og i sjældne tilfælde kan den være dødelig.
Myggebårne sygdomme er i stigning på grund af øget global handel, urbanisering og ændringer i klimaet, hvilket skaber bedre forhold for myggen til at sprede sig til nye områder.
Den globale opvarmning bidrager desuden til, at myg kan overleve i længere perioder og flere steder, hvilket øger risikoen for smitte.
Eksperter anbefaler brug af myggemiddel med DEET, løstsiddende tøj, og at sove under myggenet i områder med høj risiko.
Det er også vigtigt at være opmærksom på symptomer efter hjemkomst fra rejser, så man kan søge lægehjælp ved mistanke om smitte.