Sådan: To 15-årige stortalenter fra Vejle udtaget til ungdoms-OL i Baku

Sporten
Der skal både sparkes røv og baskes tennisbold, når Vejle sender to af byens sejeste sportsudøvere til Baku. Foto: EliteVejle
For første gang sender Vejle to deltagere til ungdoms-OL, der afholdes i Baku i Azerbaijan. Her skal Ida Jakobsen og Johanne Svendsen repræsentere Danmark i henholdsvis judo og tennis.

Lige nu læser andre også

EliteVejle har talt med pigerne, der begge er i fuld gang med at forberede sig, inden det går løs i dagene fra den 21. - 27. juli.

Hvordan reagerede I på udtagelsen til ungdoms-OL?

"Jeg blev megastolt, fordi jeg kom til at tænke på Clara Tauson, der vandt ungdoms-OL for to år siden og det bliver bare en mega stor oplevelse,"svarer Johanne hurtigt og Ida supplerer: "Jeg blev også helt vildt glad og jeg glæder mig til at repræsentere Danmark og vise den stærkeste side af mig. Det bliver en unik mulighed at vise min judo frem på et højt plan."

Det siger næsten sig selv, at der forud for OL-udtagelsen ligger mange træningstimer bag for begge piger, hvis hverdage bestemt ikke ligner andre unges. Som Ida siger: "Jeg har arbejdet målrettet og dedikeret for bare at opnå kvalifikationskravene til ungdoms-OL og EM - og det har bestemt ikke været nemt."

Ida træner seks gange om ugen, nogle dage to-tre gange, fordelt på judo-, styrke- og konditionstræning. Samlet løber det op i ca. 20 timers træning. Træningen foregår i Vejle Judoklub, men suppleres med træning i Fredericia og Aarhus Judoklub; samt stævner i Østrig, Rusland, Tjekkiet, Kroatien og Tyskland for at få de bedste sparringspartnere med internationalt niveau.

Johanne stiller op for Hørsholm-Rungsted Tennisklub og træner dér i weekenderne, hvor hun enten overnatter hos familien eller i de værelser, som klubben stiller til rådighed. Men den ugentlige tennistræning foregår også i Aarhus og Vejle - og suppleres desuden med styrketræning.

Lektierne er med i kufferten

I går begge i 8. klasse og har meget fravær fra skolen. Hvordan klarer I det?

"Jeg går i eliteidrætsklassen på NOVAskolen, hvor der er morgentræning på skemaet, og der bliver taget hensyn til, at jeg er meget væk. Jeg skal selvfølgelig lave det, der skal laves, men kan for eksempel få udsat en aflevering og få ekstra hjælp, hvis jeg er ude at rejse og bagud i et fag. Men jeg har lektier med hver gang, jeg er ude at rejse," fortæller Ida med et skævt smil.


"Ja, jeg har kun været i skole tre dage over de sidste tre uger, så dér har jeg klaret de fleste lektier undervejs, og afleveringerne sender jeg altid til tiden," forsikrer Johanne, der tidligere har været klassekammerat med Ida og tilføjer:
"Klassekammeraterne på Sct. Norberts Skole er forstående overfor, at jeg går meget op i min sport, men de kan måske heller ikke helt sætte sig ind i, at man skal træne så meget. De har jo et helt andet liv. Det er mærkeligt for dem, at jeg er så meget væk, men de forstår det også godt."

Har jeres træning ændret sig efter udtagelsen?

Det er begge piger helt enige om. "Der er flere hårdere træninger, og lige nu har jeg meget fokus på styrketræning i selve judo'en og konditionstræning," siger Ida.

Johanne supplerer: "Træningen er klart blevet hårdere nu, også mentalt fordi man forventer meget af sig selv og gerne vil komme i endnu bedre form."

Temperament og udholdenhed

Hvad er jeres stærke sider?

"Jeg har en stærk personlighed og dermed et stærkt temperament, som mange gange hjælper mig fremad, fordi jeg vil gerne vinde. Men nogle gange kan temperamentet også være imod dig. Andre gange hjælper det dig," siger Johanne med et smil.

"Min stærke side er helt klart udholdenhed, det bliver dér jeg skal gøre en forskel. Det har ofte været det, jeg har vundet på hidtil," fortæller Ida.

Hvem er den nærmeste konkurrent?

"Min nærmeste konkurrent, som jeg kender, er Divine Dasam Nweke fra Købehavn. Vi har været ærkerivaler, siden vi var 10 år gamle. Med hensyn til min placering ved ungdoms-OL, så vil jeg selvfølgelig gerne vinde, men det er svært at sige noget om. Jeg kender ikke så meget til de andre," fastslår Johanne.

"Jeg vil ikke sige, at jeg har én person, som er min største konkurrent til stævnet, da alle i min vægtklasse er mine største konkurrenter. Jeg kan risikere at trække den bedste, men også den dårligste i min vægtklasse, da det er lodtrækningen, der afgør, hvem jeg skal op mod, lyder det fra Ida. - Jeg har da bestemt en chance for en god placering, men i judo kan alt ske. Jeg kan risikere at møde den bedste og allerede ryge ud i første runde, eller jeg kan have en dårlig dag. Mine forventninger vil jeg ikke sætte for højt, da jeg måske ender med at skuffe mig selv. Men jeg håber da bestemt på at kunne komme afsted med en placering og forhåbentlig en medalje," tilføjer Ida i en pressemeddelelse.

Fællesskab mellem atleterne

Hvad ser I mest frem til i Baku?

"Det er helt klart at få lov til at kæmpe på en stor måtte med rigtig mange tilskuere. Det bliver en kæmpe oplevelse, mener Ida og Johanne supplerer:- Det bliver at gå rundt mellem alle atleterne fra så mange sportsgrene og være en del af et fællesskab, møde de andre, være i et nyt land - det glæder jeg mig til," slutter Johanne.

Og der bliver nok at glæde sig til. Ungdoms-OL er en global idrætsbegivenhed for unge i alderen 14-18 år. Legene arrangeres af den Internationale Olympiske Komite som en ungdomsudgave af de traditionelle Olympiske Lege.

Om EliteVejle

EliteVejles formål er at skabe grobund for talentudvikling i Vejle og omegn. Og ikke mindst skabe rammer for unge idrætstalenter under uddannelse, så de både kan passe skolen og talentet.

Derfor tilbyder EliteVejle også en række supportfunktioner til eliteidrætsudøvere i Vejle Komune, herunder sportspsykolog, skadesforebyggelse hos fysioterapeut samt rabatordning til Lido Fitness.

 

Anbefalet til dig