Gurkemeje (Curcuma longa) er en rod fra ingefærfamilien, som ofte males til et gult krydderi. Den har en jordagtig, aromatisk og bitter smag, hvilket gør den perfekt til retter med syrlige og friske smagsnuancer.
Gurkemeje har været en fast bestanddel i kosten i Sydøstasien i over 4.000 år. Den bruges flittigt i madlavning, religiøse ritualer og i ayurvedisk og kinesisk medicin til at behandle alt fra forstuvninger og hævelser til fordøjelsesproblemer.
Dens medicinske fordele skyldes det aktive stof curcumin, som giver den gule farve og virker som en stærk antioxidant. Derfor er der også mange fordele forbundet med at gøre det til en fast del af din kost, hvilket du har mulighed for at læse mere om herunder.
1. Antioxidant-effekt
Curcumin hjælper med at bekæmpe frie radikaler og styrker kroppens eget antioxidantforsvar. Det reducerer også nedbrydning af fedtstoffer, som kan skade cellerne.
2. Naturlig betændelseshæmmer
Curcumin kan hæmme de signalstoffer og enzymer, der udløser inflammation, og dermed mindske betændelsestilstande i kroppen.
3. Fremmer heling af sår
I Sydasien bruges gurkemeje som antiseptisk middel til mindre sår og forbrændinger. Curcumin har nemlig vist sig at have en god evne til båed at mindske hævelse og fremme kollagenproduktion. En simpel hjemmelavet salve kan laves med gurkemeje, vand, olie og peber.
4. Lindrer ledsmerter
Curcumin kan dæmpe hævelse og stivhed i led ved at blokere betændelsesreaktioner. 250 til 1500 mg dagligt i 8 til 12 uger kan lindre symptomer ved leddegigt, skriver mediet Health.
5. Godt for hjertet
Curcumin kan aktivere beskyttende proteiner og styrke blodkar, hvilket forbedrer blodgennemstrømningen og understøtter hjertefunktionen.
6. Beskytter leveren
Curcumin aktiverer enzymer, der hjælper leveren med at afgifte, reparere og beskytte sig mod skader og inflammation.
7. Lindrer allergisymptomer
Curcumin kan regulere immunrespons og reducere histaminfrigivelse, hvilket hjælper ved astma, høfeber og eksem.
8. Kan sænke blodsukkeret
Curcuminoider kan forbedre insulinfølsomhed og sænke blodsukkerniveauet hos personer med type 2-diabetes. Samtidig bør man være forsigtig ved samtidig brug af insulin.
9. Fremmer et langt liv
Curcumin kan reducere molekyler, der skader cellerne med alderen, og beskytte mod DNA-skader og betændelse. Derfor skal der ikke være nogen tvivl om, at du ikke bør tøve med at gøre gurkemeje til en del af din kost, hvis det ikke allerede er det.
10. Forebygger muligvis kræft
Dyreforsøg tyder på, at curcumin kan hæmme vækst og spredning af kræftceller og stoppe dannelsen af nye blodkar i tumorer. Kliniske forsøg mangler dog stadig.
11. Beskytter spiserøret ved refluks (GERD)
Curcumin kan reducere inflammation og skader ved refluks og virker stærkere, når både syre og galde er til stede.
12. Løfter humøret
Curcumin kan støtte produktionen af serotonin og dopamin og dermed mindske symptomer på depression. Foreløbige forsøg viser lovende resultater.