13 tegn og symptomer på ADHD hos voksne: Mange af dem er 'lette' at overse

Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Symptomerne på attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) hos voksne kan være lidt anderledes end hos børn - og bliver ofte overset.

Lige nu læser andre også

Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) er en mental helbredstilstand. Personer diagnosticeret med ADHD oplever ofte udfordringer med uopmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet. For disse personer begynder udfordringerne som regel i barndommen og kan fortsætte ind i voksenalderen.

Der findes ingen universel tilgang til ADHD, og to personer med tilstanden kan opleve den på forskellige måder.

For eksempel har omkring to tredjedele af personer med tilstanden problemer med koncentration og fokus, men ikke med hyperaktivitet eller impulsivitet. Denne form for ADHD er også kendt som attention deficit hyperactivity (ADD).

ADD kan nogle gange gå ubemærket hen, fordi symptomerne kan være mindre tydelige. Hos voksne er symptomerne på ADHD sværere at definere. Dette skyldes hovedsageligt en mangel på forskning i voksne med ADHD.

Da ADHD er en udviklingsforstyrrelse, antages det, at den ikke kan udvikle sig hos voksne uden først at have vist sig i barndommen. Men symptomerne på ADHD hos børn og teenagere fortsætter ofte ind i voksenalderen og kan nogle gange være udiagnosticerede eller ubemærkede.

Måden, hvorpå uopmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet påvirker voksne, kan være meget forskellig fra måden, de påvirker børn. Hyperaktivitet har tendens til at aftage hos voksne, mens uopmærksomhed forbliver - især med de øgede pres i voksenlivet.

Symptomer på ADHD hos voksne har også tendens til at være langt mere subtile end børns symptomer. En række specialister har ifølge Express angivet følgende som en liste over symptomer forbundet med ADHD hos voksne:

 • Uopmærksomhed og manglende sans for detaljer

 • Konstant starte nye opgaver uden at færdiggøre gamle

 • Dårlige organisatoriske færdigheder

 • Manglende evne til at fokusere eller prioritere

 • Mister eller forlægger konstant ting

 • Glemsomhed

 • Rastløshed og uro

 • Svært ved at holde sig rolig og taler meget

 • Afbryder andre og afgiver hurtige svar

 • Humørsvingninger, irritabilitet og kort lunte

 • Manglende evne til at håndtere stress

 • Ekstrem utålmodighed

 • Tager risici i aktiviteter uden hensyn til egen eller andres sikkerhed

ADHD UK har delt et værktøj til voksne, så de kan teste sig selv for ADHD. Dette værktøj er udarbejdet af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og Workgroup on Adult ADHD

Det er vigtigt at huske, at undersøgelsen er lavet til at blive udført af enkeltpersoner for at give en indikation af, om de har ADHD og derfor vil have gavn af yderligere klinisk analyse. Kun en professionel, herunder en psykiater, kan give en præcis diagnose af ADHD.

Som hos børn og teenagere kan ADHD hos voksne forekomme sammen med flere relaterede problemer eller tilstande. En af de mest almindelige er depression. Andre tilstande, som voksne kan have sammen med ADHD omfatter personlighedsforstyrrelser, bipolar og obsessiv-kompulsiv lidelse (OCD).

Den præcise årsag til ADHD er ikke kendt, selvom en kombination af faktorer menes at være ansvarlig. Dette inkluderer genetik, da ADHD har tendens til at løbe i familien, men også den fysiske hjernestruktur og funktion.

Der er forskellige behandlingsmuligheder for ADHD, såsom medicin, terapi eller en kombination af begge. De fem typer medicin, der er godkendt til behandling af ADHD, er methylphenidat, lisdexamfetamin, dexamfetamin, atomoxetin og guanfacin.

Det er vigtigt at huske, at disse medikamenter ikke kurerer tilstanden, men de kan hjælpe med at forbedre koncentration, reducere impulsivitet, fremme en følelse af ro og forbedre indlæring samt praktisering af nye færdigheder.

Hvis du bliver diagnosticeret med ADHD i voksenalderen, kan du få vejledning i valget af mest passende mediciner og terapier.

Anbefalet til dig