3 chokerende måder alkohol kan påvirke kroppen og hjernen på: Ændrer dit DNA

12/9/22 08:19

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Der er ingen tvivl om, at danskerne godt kan lide at drikke alkohol, men hvad gør alkohol egentlig ved vores kroppe?

Retningslinjer for alkoholdrikning anbefaler, at vi ikke drikker mere end 14 enheder om ugen på regelmæssig basis for mænd og kvinder.

Du kan regne ud, hvor mange enheder der er i en drink ved at gange det samlede volumen af ​​en drink (i ml) med dens ABV (målt i procent) og dividere resultatet med 1.000.

Det anbefales at man spreder sit drikkeri over tre eller flere dage, hvis man regelmæssigt drikker så meget som 14 enheder om ugen.

Men mange mennesker drikker langt over de anbefalede retningslinjer, og dette kan forårsage bekymrende helbredsudfald. Det skriver Daily Star.

Alkoholforbrug er velkendt for at have skadelige virkninger på en persons helbred med tre overraskende og chokerende skader at være opmærksom på.

Alkohol kan ændre dit DNA

I en undersøgelse offentliggjort i Wiley Online Library blev det yderligere undersøgt, hvordan druk kan påvirke en persons DNA.

Undersøgelsen involverede forskere, der sammenlignede grupper af overstadige og store drikkere med moderate drikkere, som inkluderede en drink om dagen for kvinder eller op til to drinks for mænd.

Det blev konstateret, at en alkohol-induceret genmodifikationsproces kaldet methylering ændrede to gener i kroppen på personerne i den førstnævnte gruppe.

Bekymrende nok fandt den ud af, at både overspisning og tungt drikkeri faktisk kan ændre din genetiske opbygning og give dig lyst til mere alkohol, oftere.

Øger risikoen for visse kræftformer

I en undersøgelse offentliggjort i National Library of Medicine blev alkoholforbrug og specifik kræftrisiko analyseret. Forskningen så yderligere på i alt 572 undersøgelser, herunder 486 538 kræfttilfælde. De fundne kræftrisici omfattede oral-, svælg-, spiserørs-, kolorektal- og brystkræft.

Undersøgelsen konkluderede, at der er akkumulerende beviser for, at alkoholdrikning er forbundet med nogle andre kræftformer, såsom bugspytkirtel- og prostatacancer og melanom.

Langtidshukommelse og hjernefunktion påvirkes

I en anden undersøgelse med University of Oxford blev der set på indvirkningen, som ​​tungt drikkeri har på hjernen. Forskning involverede 25.378 deltagere og fandt, at alkoholforbrug var negativt lineært forbundet med den globale mængde af grå stof i hjernen.

Konklusionen var, at moderat forbrug også var forbundet med mere udbredte virkninger på hjernen "end tidligere anerkendt."