5 ting du aldrig bør gøre før sengetid

23/03/2023

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Der er visse ting du skal undgå at gøre, hvis du vil have dig en god nats søvn.

Mest læste i dag

Søvn - især søvn af god kvalitet - er noget, der desværre ikke sker for os alle, og World Sleep Day, som finder sted den 17. marts hvert år, har siden 2008 været en opfordring til handling i alle de problemer, der er relateret til søvn.

Her er en liste over ting, du bør undgå, før du (forhåbentligt) tager til drømmeland.

1. Undgå at bruge din mobiltelefon
Eller enhver anden enhed, der udsender blåt lys - tablets, bærbare computere osv.

At lægge telefonen fra sig er for mange som at slukke for strømmen. Men seriøst, sluk mindst en time før sengetid. Det blå lys, der udsendes fra skærmene på sådanne enheder, bremser frigivelsen af ​​søvnfremkaldende melatonin og nulstiller din krops indre ur (eller døgnrytme) til en senere tidsplan, hvilket gør dig mere vågen i stedet for.

En undersøgelse offentliggjort i Journal of Adolescence viste, at brug af elektroniske enheder ved sengetid er forbundet med kortere søvnvarighed, dårlig søvnkvalitet og søvnighed i dagtimerne.

2. Undgå at drikke kaffe eller te
Forstår folk det stadig ikke?! Koffein og sengetid hænger ikke sammen! Koffein kan forblive i din krop op til 12 timer efter det indtagelse.

En undersøgelse offentliggjort i Journal of Clinical Sleep Medicine viste, at indtagelse af koffein seks timer før sengetid kan reducere den samlede søvntid med en time. Det skriver Asia One.

3. Undgå at deltage i stressende aktiviteter
Medmindre du faktisk nyder at føle dig nervøs og ophidset hele natten, så tjek din arbejdsmail næste morgen.

Oftere end ikke er der ingens liv på spil. At gå direkte i seng efter en aktivitet, der stimulerer din hjerne – uanset om det er at være på din PS4 eller se en gyserfilm – er en stor fejltagelse. Du vil sandsynligvis være træt og ukoncentreret den næste dag.

Fokuser i stedet på aktiviteter, der er mindre psykisk belastende, som at pakke din taske eller lægge vasketøjet væk. Og undgå skænderier! Gå aldrig sur i seng.

4. Undgå at spise krydret og fed mad
En stærk curry eller spicy tikka masala kan være svært at modstå, men prøv at gøre det alligevel.

Du ønsker ikke sure opstød, som har en tendens til at dukke op, når du lægger dig ned efter et tungt måltid med krydret og fed mad. Indtag sådan mad til middagstid, og sørg for, at den er indtaget mindst to timer før sengetid, så der er tid nok til, at din mave kan fordøje det.

5. Undgå at drikke alkohol
Hvilken skade vil lidt rødvin gøre før sengetid, spørger du måske? Men at drikke 'et lille glas' før sengetid kan give dig den følelse af, at du vil falde i dyb og drømmeløs søvn, reducerer det faktisk REM-søvnen - den periode, hvor søvnen er mest genopbyggende.

Resultatet: Træthed og manglende evne til at koncentrere sig næste dag. Derudover er alkohol vanddrivende, hvilket betyder, at du kan blive vækket af en meget fuld blære og blive tvunget til at trække dig ud af sengen op til flere gange.