6 tegn på at du ikke har normal afføring, og om du skal få den tjekket

Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Et af de steder hvor du kan se, om der er noget galt med din krop, er i din afføring. Din afføring kan nemlig afsløre, om der er noget alvorligt galt i din krop, og derfor bør du holde øje med disse seks tegn.

Mest læste i dag

Det er de færreste mennesker, der har lyst til at kigge ned i toilettet, når de har været på toilettet. Det bør du dog gøre, for dit toiletbesøg kan fortælle dig rigtig mange ting om dig selv.

Din afføring er nemlig noget af det, der viser om du bør tilsætte flere fibre til din kost, om du bør indtage mere væske eller om du endda bør besøge din læge.

Dette er 6 tegn på unormal afføring

Mens du i dit urin lynhurtigt kan se, om du bør drikke mere vand, så kan din afføring ofte afsløre nogle alarmerende ting.

Du bør altid være opmærksom på din afføring, men hvis du oplever disse nedenstående punkter, bør du særligt være opmærksom på den.

 1. Føler du dig oppustet?

 2. Har du mavesmerter?

 3. Går du tit med kvalme, uden du ved hvorfor?

 4. Har du tabt dig ufrivilligt?

 5. Har du taget meget på, på kort tid?

Hvis du kan sige ja til en eller flere af ovenstående punkter, så bør du være særligt opmærksom på, hvordan din afføring ser ud.

Herunder kan du se, hvilke former for afføring vi mennesker kan have.

 1. Slangen - Lang og jævn afføring.

 2. Pølsen - Formet som en pølse med buler.

 3. Små bløde klumper i fast form - Disse er ofte lette at få ud.

 4. Flydende og uden form.

 5. Små stykker med en grødet konsistens

 6. Kaninlort - Små hårde kugler, der ofte er svære at få ud.

 7. Sprækket pølse - Her vil du typisk se sprækker i din pølse, som ellers er sammenhængende.

Nummer 2 og 6 er typisk hård mave eller forstoppelse.

Nummer 1 og 7 er den type, man vil kalde normal afføring.

Nummer 3,4,5 er det, man typisk vil kalde for diarré.

Så mange gange bør du gå på toilettet om dagen

Hvis du oftest har nummer 1 og 7, så bør du ikke være bekymret. Til gengæld bør du være opmærksom, hvis du primært har afføring i form af nummer 2 og 6 samt nummer 3, 4 og 5.

Det er dog ikke kun selve typen af afføringen, som du bør lægge mærke til. Det er også antallet af gange, du skal på toilettet.

De fleste mennesker plejer at have afføring to gange om dagen, men du er ikke unormal, hvis du plejer at gøre det to eller tre gange om dagen. Du bør lægge mærke til, hvis din toiletrytme pludselig begynder at ændre sig, så der går længe mellem hvert besøg eller kun ganske kort tid.

Derudover bør du være opmærksom på, om du ofte skal skynde dig på toilettet, eller om du føler, at det tager meget lang tid, når du først har sat dig ned.

Disse 6 tegn viser, om du bør få tjekket din afføring

 1. Madrester i din afføring

Hvis du kan se madrester i din afføring eller hele stykker mad, så kan det være et tegn på, at din mad ikke bliver fordøjet. Der kan altså være noget galt, og du bør opsøge læge.

 1. Diarré

Hvis du får diarré, kan det være tegn på allergi eller intolerance for visse madvarer. Det kan være gluten eller mælkeprodukter, men det kan også skyldes et bakterieangreb.

 1. Gul afføring

Du kan have tarmbetændelse, hvis du pludselig ser noget gult puds i din afføring. Det vil typisk være i diarré, at du finder dette.

 1. Lys eller hvid afføring

Er din afføring meget lys eller hvidlig, så kan det være et tegn på, at din krop ikke optager nok fedt fra kosten. Det kan blandt andet betyde sygdom i lever, bugspytkirtlen eller tyndtarm.

 1. Sort afføring

Indtager du for meget jern i din hverdag, så kan et tegn være sort afføring. Det kan dog også skyldes et mavesår, som giver gammelt blod i afføringen.

 1. Rød afføring

Det sidste tegn du bør holde øje med i din afføring er rød afføring. Det kan nemlig skyldes, at der er frisk blod i den. Årsagen kan være en alvorlig tarmsygdom eller endda kræft.

Det kan heldigvis også skyldes mindre farlige ting såsom rifter eller hæmorider i endetarmsåbningen.

Oplever du ovenstående tegn i din afføring, så bør du uden tvivl kontakte din læge og fortælle om problemerne. Det kan i sidste ende redde liv.

Anbefalet til dig