Advarer alle, der har været smittet med Omicron: En stille dræber

15/02/2023

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Mennesker der er blevet inficeret med Omicron, kan have en øget risiko for en 'stille dræber'. Det bekræfter videnskabsmænd.

Mest læste i dag

Læger i USA har fundet, at de der har haft Covid, er mere tilbøjelige til at udvikle nyopstået type 2-diabetes.

Tilstanden omtales ofte som en stille dræber, da symptomer ofte kan forklædes som almindelige lidelser som at gå oftere på toilettet eller føle sig træt.

Millioner af mennesker har nu haft Covid over hele verden, og eksperter ved Smidt Heart Institute ved Cedars-Sinai sagde, at folk var 2,1 procent mere tilbøjelige til at udvikle type 2-diabetes efter at have haft Covid. Det skriver The Sun.

Forfatter til undersøgelsen, professor Alan Kwan, kardiovaskulær læge ved Smidt Heart Institute sagde: "Vores resultater bekræfter, at risikoen for at udvikle type 2-diabetes efter en Covid-19-infektion ikke kun var en tidlig observation, men faktisk en reel risiko. Det er desværre blevet bekræftet gennem Omicron-æraen."

Mange verden over er nu også blevet vaccineret mod Covid-19.

Vaccinen har været nøglen i kampen mod sygdommen og har hjulpet masser af mennesker med at komme ud af lockdown og beskytte befolkningen mod alvorlig sygdom.

Og professor Kwan sagde, at de, der er vaccineret, også er mindre tilbøjelige til at udvikle type 2-diabetes.

Læger fandt ud af, at risikoen for type 2-diabetes for personer, der ikke var vaccineret, var 2,7 procent, hvor 74 procent af diagnosen opstod efter en Covid-infektion sammenlignet med 26 procent før Covid-eksponering.

For de vaccinerede var risikoen kun én procent.

Resultaterne tyder på, at vaccine forud for infektion med Covid kunne yde beskyttelse mod diabetesrisiko, sagde professor Kwan.

"Selvom der er behov for yderligere undersøgelser for at validere denne hypotese, forbliver vi standhaftige i vores tro på, at Covid-19-vaccination forbliver et vigtigt værktøj til at beskytte mod Covid-19 og de stadig usikre risici, som folk kan opleve i perioden efter infektion," sagde han.