Når du laver mad, er det vigtigt at have styr på dit udstyr – og her spiller skærebrættet en central rolle. Men mange kokke begår en udbredt fejl, når de vælger, hvilket materiale deres skærebræt skal være lavet af. Hvis du tror, plastik er det bedste valg for at undgå bakterier, kan du blive overrasket.
Træ eller plastik?
En viral video fra BBC-programmet QI har sat gang i debatten om, hvad skærebrætter bør laves af for maksimal sikkerhed. Programvært Sandi Toksvig afslørede, at træ faktisk er det sikreste valg, selvom mange tror, at plastik er mere hygiejnisk.
Gæstepanelet forklarede, hvordan træ tidligere blev set som problematisk på grund af små riller, hvor bakterier kunne samle sig og formere sig. Men forskningen har vist det modsatte:
På træskærebrætter forsvinder 99,9 % af bakterierne inden for tre minutter.
På plastikskærebrætter bliver bakterierne derimod siddende og kan formere sig, især hvis brættet ikke vaskes grundigt.
Hvornår er plastik bedre?
Plastik har dog én fordel: Det kan vaskes i opvaskemaskinen, hvor den høje temperatur fjerner bakterierne effektivt.
Træskærebrætter er ofte ikke opvaskemaskinevenlige og kræver grundig håndvask for at forblive hygiejniske.
Sådan holder du dit skærebræt rent
Uanset materiale er vedligeholdelse nøglen til at undgå sundhedsrisici. En solid skuresvamp og lidt sæbe gør underværker.
Vask dit skærebræt grundigt efter brug, især efter at have arbejdet med råt kød. Og husk selvfølgelig, at du aldrig tilbereder grøntsager på et skærebræt, der har været i kontakt med råt kød forinden.
Udskift skærebrættet, når det er meget slidt eller har dybe riller, hvor bakterier kan gemme sig.
Se den interessante video fra QI her.