Forskning peger på, at kosten spiller en større rolle for levetiden, end mange tror.
Hvad siger forskningen?

Foto: Shutterstock.com
Et internationalt studie fra The University of Sydney har undersøgt 101 lande, inkl. Danmark
Formålet: At finde ud af, hvilken type protein – plantebaseret eller animalsk – der er bedst for lang levetid
Data fra 1961 til 2018 blev analyseret
Fokus på hvilke proteinkilder, der er mest tilgængelige i befolkningen
Planteprotein frem for kød

Foto: Shutterstock.com
Studiet viser, at lande med højt indtag af plantebaseret kost har længere levetid
Eksempler: kikærter, linser, tofu m.fl.
Omvendt ses en kortere levetid i lande med højere forbrug af rødt og forarbejdet kød
Eksperternes vurdering

Foto: Shutterstock.com
Morten Scheibye-Knudsen (KU): Kalder det ”et godt studie”
Fremhæver at resultaterne stemmer overens med tidligere forskning
Studiet er bemærkelsesværdigt pga. sin skala og detaljerigdom
Hvad med kosten midt i livet?

Foto: Shutterstock.com
Nyt studie fra KU i samarbejde med Harvard og Montreal viser:
En kost rig på grønt, frugt, bælgfrugter og sundt fedt fremmer sund aldring
AHEI-kostplan (udviklet på Harvard): Indeholder ikke rødt kød, forarbejdet kød eller sukkerdrikke
Forarbejdet kød er problemet

Foto: Shutterstock.com
Studiet bekræfter: Forarbejdet kød (som pølser og bacon) er det værste
Rødt kød ligger lavt på sundhedsskalaen
Understøtter Fødevarestyrelsens anbefalinger om mindre kød og mere planter
En nuance: Børn og animalsk protein

Foto: Shutterstock.com
For børn under 5 år har animalsk protein (kød, mejeri, æg) en gavnlig effekt
Sænker spædbarnsdødeligheden
Hos voksne: Plantebaserede proteiner giver bedst helbredseffekt
Er alt animalsk protein skadeligt?

Foto: Shutterstock.com
Nej – fisk skiller sig ud som sundt animalsk produkt
Fisk bør ikke fravælges, selvom man ønsker at spise sundere
Morten Scheibye-Knudsen: ”Fisk er et godt valg, hvis man ikke vil være vegetar”