At droppe én drik kan hurtigt ses på vægten: "Man kan tabe flere kilo"

Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Hvis vægten stiger eller vægttabet står stille, kan det være en god idé at se nærmere på ikke kun kosten, men også dine drikkevarer.

Lige nu læser andre også

Hvis vægttabet står stille, eller vægten sniger sig opad uden nogen åbenlys grund, kan det være værd at se nærmere på, hvad man drikker.

Alkohol, sukkerholdige sodavand, juice og energidrikke indeholder ofte langt flere kalorier, end man forestiller sig. Alkohol er, ligesom sukker, tom energi, der kan gøre det sværere at opretholde en sund vægt.

Et gram alkohol indeholder 7 kilokalorier. For eksempel indeholder en flaske eller dåse almindeligt øl hele 215 kilokalorier, mens en halv flaske rød- eller hvidvin indeholder omkring 265 kilokalorier.

Ifølge overlæge André Heikius fra Painoklinikka.fi er alkohol både energitæt og næringsfattigt, da det ikke bidrager med essentielle næringsstoffer. Men det største problem i forhold til vægtkontrol er alkoholens indflydelse på stofskiftet.

Alkohol ændrer kroppens stofskifte og prioriteres først til forbrænding, hvilket betyder, at fedt og kulhydrater, der ellers skulle forbrændes, lagres i kroppen. Dette kan resultere i øget fedtoplagring - især omkring maven.

Flere undersøgelser har også vist, at alkohol kan øge appetitten. Visse drikke kaldes ikke uden grund aperitiffer, da de stimulerer sult. Ifølge forskning kan alkoholindtag før et måltid øge kalorieindtaget med op til 30 procent.

En anden måde, alkohol kan påvirke vægten på, er ved at gøre os mere inaktive. Hvis man har drukket et par glas vin, er det mindre sandsynligt, at man tager den planlagte gåtur eller træning.

Derudover påvirker alkohol søvnkvaliteten negativt - selv i små mængder. Dårlig søvn kan føre til øget sult og trang til kaloriefyldte fødevarer dagen efter. Mange mennesker ser nu selv, hvordan alkohol påvirker deres søvn, ved hjælp af smartwatches og andre enheder, der måler restitution.

For nogle mennesker kan alkohol også svække impulskontrollen, hvilket kan gøre det sværere at holde sig fra usunde fristelser. Hvis man har besluttet sig for at spise sundere, kan et par drinks gøre det lettere at give efter for søde eller fede fødevarer. Det skriver det finske medie IS.

At starte eller stoppe med at drikke alkohol kan have stor indflydelse på vægten. Hvis man for eksempel drikker fire øl i løbet af en weekend, svarer det til 600 ekstra kalorier - omtrent det samme som et ekstra måltid. På et par måneder kan dette resultere i en vægtøgning på 2-3 kilo.

Hvis man derimod skærer de samme fire øl væk, kan vægten falde tilsvarende. I nogle tilfælde kan selv små ændringer føre til et mærkbart vægttab på kort tid.

Ud over vægtkontrol har en reduktion i alkoholforbruget mange andre sundhedsmæssige fordele. Man får bedre humør, mere energi, lettere ved at styre sin appetit, og både søvn og stofskifte forbedres.

Alkohol har også en særlig påvirkning på leveren - især hvis man har for meget kropsfedt. Overvægt belaster leveren, og hvis man drikker alkohol, øges belastningen yderligere. En overvægtig person kan opleve de samme skadelige virkninger på leveren efter én øl, som en normalvægtig person først ville opleve efter fire øl.

Effekten af alkohol varierer fra person til person afhængigt af alder, køn, vægt og stofskifte. Heikius ønsker ikke at fordømme moderat alkoholforbrug, men han opfordrer til, at man overvejer sine vaner, hvis vægtkontrol er en udfordring.

Selv små ændringer kan give konkrete sundhedsfordele. Den moderate risikogrænse for alkoholforbrug er 14 genstande om ugen for mænd og 7 for kvinder. Disse grænser er dog kun vejledende og afhænger af individuelle sundhedsmæssige faktorer, lyder det også fra det finske medie.

Anbefalet til dig