Australsk coronavaccine betragtes som sikker efter første kliniske forsøg

01/8/20 16:21

Per Broch

En ny australsk vaccine viser ingen bevirkninger. Foto: Shutterstock
Den nye australske vaccine mod COVID-19 har fået navnet Covax-19. Der er efter de første kliniske forsøg ingen bivirkninger. Nu er der allerede lagt planer om at gennemføre vaccine hos ældre mennesker og personer i risikogrupper.

En ny vaccine, som er udviklet af australske forskere mod COVID-19, har allerede vist meget lovende resultater. Den har givet en immunrespons hos patienterne og de første kliniske forsøg har indtil videre ikke givet nogen bivirkninger. Derfor betragtes vaccinen indtil videre som sikker.

Vaccinen er udviklet af et australsk team, der er ledet af professor Nikolai Petrovsky fra University of Flinders i Adelaide, Australien.

Den første testrunde har bestået af 40 frivillige, hvoraf ingen havde nogen bivirkninger ved vaccinen.

"Vi var i stand til at bekræfte, at Covax-19-vaccinen er i stand til at inducere en passende immunrespons hos mennesker," forklarede Nikolai Petrovsky til det australske medie, The Australian. Professoren mener, at vaccinen er meget tæt på at kunne anvendes i stor skala.

Nu går undersøgelsen videre til den anden fase af kliniske forsøg, hvor vaccinen vil blive anvendt på 500 mennesker. Det sker allerede i september.

Fordi de første frivillige ikke havde nogen signifikante bivirkninger, vil den anden fase også omfatte risikogrupper eller mere sårbare patienter, såsom kræftpatienter, ældre og børn. Tanken er, at vaccinen snart skal kunne anvendes på plejehjem i Victoria. Antallet af smittede i Victoria er steget markant i de seneste dage.

"Naturligvis vil vores vaccine stadig blive yderligere testet, indtil de afsluttende kliniske forsøg, men der er ingen grund til ikke at medtage ældre fra Victoria-plejehjem i den næste testfase. Ved at give dem vaccinen kan vi således forsøge at beskytte dem. Vi ved, at det ikke vil skade dem, fordi vaccinen er helt sikker," forklarede professor Nikolai Petrovsky.

Den australske videnskabsmand er grundlæggeren af ​​Vaxine, der tidligere har udviklet vacciner mod svineinfluenza og fugleinfluenza. Tredje fase af testen er allerede på tegnebrættet. Her skal 50.000 mennesker fra forskellige lande indgå i et klinisk forsøg.