Banebrydende forskning: Ny medicin kan stoppe HIV-smitte

Af: Asger Risom

|

18/01/2025

Sundhed
Shutterstock
Shutterstock
To årlige indsprøjtninger lover håb i kampen mod en global epidemi

Lige nu læser andre også

To årlige indsprøjtninger med medicinen Lenacapavir kan forhindre HIV-smitte.

Det fremgår af et studie fra University of Cape Town, der for nylig blev kåret som ’årets gennembrud’ i 2024 af tidsskriftet Science. Historien er bragt af Videnskab.dk.

Effektiv forebyggelse for kvinder

Lenacapavir anvendes allerede til behandling af kompliceret HIV, men forskere fra Sydafrika har nu dokumenteret, at medicinen også kan bruges forebyggende.

Forsøgsresultaterne viser især stor effekt blandt kvinder, som har begrænsede muligheder for at beskytte sig mod smitte.

Thomas Benfield, professor ved Infektionsmedicinsk Afdeling på Københavns Universitetshospital – Hvidovre, forklarer til Videnskab.dk, at de nuværende forebyggende tabletter ikke beskytter kvinder lige så effektivt som mænd.

"Kvinders muligheder for at beskytte sig er begrænset – især hvis man arbejder som sexarbejder. Lenacapavir giver kvinder en ekstra mulighed," understreger han.

Rampen mod udryddelse

Forskningsleder Linda-Gail Bekker fra University of Cape Town er optimistisk omkring medicinens potentiale.

"Det har potentialet, hvis vi kan gøre det på den rigtige måde, og det indebærer, at vi tænker stort og får det ud over rampen," udtaler hun til Science.

Danske forskere kalder midlet "fantastisk" og "banebrydende" – blandt andet fordi det beskytter personer "utroligt godt" – herunder særligt kvinder, som ofte har været forbigået i forebyggende undersøgelser.

Jesper Damsgaard Gunst, lektor ved Aarhus Universitet, vurderer, at der stadig er udfordringer forude. "Nu har de vist, at det virker under kontrollerede forhold – nu skal det ud over rampen," udtaler han til Videnskab.dk.

Anbefalet til dig