I løbet af vinteren har en bekymrende tendens manifesteret sig, hvor luftvejsinfektioner har floreret, og papegøjesyge, en sjælden bakteriebetinget infektion, har fået en uventet opblussen. På to måneder er der registreret 20 tilfælde, hvilket er et markant antal i forhold til det årlige gennemsnit på 10-30 tilfælde. Det skriver TV 2.
Selvom papegøjesyge normalt ikke smitter mellem mennesker, har de seneste måneder været en undtagelse, hvor flere personer er blevet ramt. Statens Serum Institut (SSI) rapporterer, at smittekilden i mange tilfælde forbliver ukendt, men mistænker, at vilde fugle som solsorte og gråspurve kan være kilden.
Søren Uldum fra SSI bemærker, at den øgede udbredelse af papegøjesyge blandt fugle kan bidrage til den stigning, men dette er ikke bekræftet. Derudover spekuleres der i, om fugleinfluenzaens udbredelse kan have indflydelse på spredningen af andre infektioner blandt fugle, og dermed indirekte på mennesker.
Papegøjesyge præsenterer som regel milde symptomer, men i alvorligere tilfælde kan det føre til lungebetændelse og kræver indlæggelse. SSI opfordrer til øget opmærksomhed hos både læger og befolkningen generelt, mens de iværksætter undersøgelser af udbredelsen blandt vilde fugle.
For at minimere risikoen for smitte anbefales det at undgå direkte kontakt med døde fugle samt at opretholde god hygiejne ved foderbræt og lignende områder. SSI vil også begynde at analysere prøver fra døde vilde fugle for at bedre forstå udbredelsen af bakterien.