Bestseller indrømmer blankt: "Det var os"

Virksomheden står bag de omstridte tests. Foto: Shutterstock

Mandag fortæller Bestseller A/S, at de står bag donation af omstridte testkits.

Mandag bekræfter Bestseller A/S at være donoren, der har givet 100.000 testkits fra det kinesiske firma Livzon til Region Hovedstaden. Hidtil har virksomheden ønsket at være anonyme.

”Vi har hverken ved denne eller andre donationer ønsket, at Bestseller eller jeg skulle have opmærksomheden. Vi ville gerne hjælpe forskningen i COVID-19 og tilbød de 100.000 testkits, så hospitalerne kunne komme i gang med at antistofteste medarbejderne – og samtidig bidrage med en vigtig forskning i udviklingen af immunitet. Men med de seneste dages medieomtale og spekulation i hemmelige kinesiske donationer, så har vi altså valgt at melde os på banen,” siger Anders Holch Povlsen i en pressemeddelelse, som er udsendt af Region Hovedstaden.

Anders Holch Povlsen har her i weekenden talt med regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S). Hun er bekymret for at spekulationerne om, hvem donor er, underminerer tilliden til testen og sætter et godt forskningsprojekt under pres.

Læs også

Alvorlig advarsel fra politiet: Åbn ikke døren for dem her

Ro om forskningsprojekt

”Jeg er glad for, at vi kan aflyse spekulationerne om donoren, og i stedet koncentrere os om projektet og blive klogere på, hvordan denne lumske sygdom udvikler sig. Og i denne sammenhæng er vi naturligvis taknemmelige for, at denne donation tidligt i forløbet gav os muligheden for at komme i gang med at antistofteste personalet, så vi kunne se, hvor stor smittetrykket på frontpersonalet er – og forske i udviklingen af COVID-19-smitte,” siger Sophie Hæstorp Andersen.

Da en gruppe af 12 danske forskere havde kvalitetssikret de 100.000 testkits, og konkluderet, at de var brugbare, blev det i Danske Regioner og Region Hovedstaden i fællesskab besluttet at lægge en større ordre på yderligere 1,4 mio. testkits hos den kinesiske leverandør Livzon. Det har ført til spekulationer om, den anonyme donor har økonomiske interesser i Livzon.

Læs også

Ærgrer sig over mystik

”Jeg og vores virksomhed har ingen som helst kendskab til medicinalindustrien eller Livzon, men da krisen udviklede sig i marts, var vi i løbende dialog med vores ledelse i Kina, og om hvordan coronakrisen var håndteret der. Kollegerne i Kina forstod ikke strategien i Danmark, og da de stødte på dette firma i Kina, der var anerkendt og kunne levere antistoftest, så besluttede Bestselle Foundation, at vi ville være operative og hjælpe med en donation. Det var midt i marts, hvor regionerne nærmest løb tør for testkapacitet, og alt så sort ud,” siger Anders Holch Povlsen, der ærgrer sig over, at donationen er blevet omgærdet af mystik.

Han understreger, at Bestselle ikke har noget med den opfølgende ordre hos Livzon at gøre. Vores folk i Kina formidlede kontakten til leverandøren, men herefter har Bestseller intet haft med det kinesiske medicinalvirksomhed at gøre.

Læs også

Stor kontrol i denne uge: Disse bilister er i politiets sigtekorn

 

 

 

Læs også