Biolog advarer forældre: Største smitte siden Corona

31/1/23 08:51

Nicolai Haugsted

Foto: Shutterstock
“Det er især vigtigt, at forældrene koordinere og får flest mulige børn tjekket samtidigt” udtaler biolog.

Der er ikke mange positive ting fra COVID-19-tiden vi kan se tilbage på. Én ting pandemien dog lærte os som et folkeslag, var at vænne os til fysisk afstand og distance.

Men nu hvor vi er vendt tilbage til det tætte samvær igen, betyder det også at lus er begyndt at sprede sig blandt børn og unge igen.

Det skriver B.T.

Tirsdag den 31. Januar er en årlige Store Lusedag, hvor forældre opfordres til være ekstra opmærksomme på de de irriterende hovedbundskravlere.

“Lus cirkulerer ofte med gensmitte hos børn i børnehaver, skoler og fritidsordninger” skriver biologen Alice Olsen i en pressemeddelelse.

Hun informerer om at årets Store Lusedag kan være mere omsiggribende end de sidste tre år. Corona-restriktioner skar nemlig gevaldigt ned for lusespredning, da der var mindre fysisk kontakt mellem børn og unge.

Især salget af lusemiddel faldt væsentligt under pandemien.

”Under corona solgte vi en tiendedel af, hvad vi gjorde inden corona” fortæller Tue Askaa, der er farmaceut og ejer af Øresund Apotek og Østerbro Apotek i København.

Salget af bekæmpelse mod de små blodsugere er nu tilbage på det sædvanlige niveau som før nedlukingerne fandt sted, hvilket vidner om at den store lusesæson er tilbage i fuld fart.

“Det giver sig selv, at jo færre hoveder der støder sammen, desto mindre bliver smitten” siger Alice Olse, der understreger vigtigheden af at få børnenes hår undersøgt disse dage.

“Det er især vigtigt, at forældrene koordinere og får flest mulige børn tjekket samtidigt”.

Tue Askaa viser også sin opbakning for Store Lusedag, netop fordi lus spreder sig med forventet voldsom fart i disse dage.

“Et effektivt middel mod lus er lusemiddel, der indeholder silikoneolie, fordi det blokerer lusenes åndedrætssystem og hindrer luseæggenes udvikling” fortæller farmaceuten