Danskerne har talt: Aldersgrænsen skal være 18 år

Foto: Shutterstock

Danskernes holdning har i den grad ændret sig.

Der er sket ting og sager siden 2007 - blandt andet har danskernes holdning til aldersgrænsen på solarieforbrug i den grad rykket sig. 

Dengang var danskernes holdning til aldersgrænsen for solariebrug, at kun 38 procent bakkede op om en aldersgrænse. I dag er det i stedet hele 7 ug af 10, som mener at der bør være aldersgrænse på solariebrug. 

Det skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse

Læs også

Giver cykeltyve deres livs overraskelse: "Må jeg låse min cykel op?"

Også blandt de unge er der opbakning omkring aldersgrænsen. Knap seks ud af ti unge i alderen 15-19 år mener, at der bør være en 18-års aldersgrænse for solariebrug. 

Det er ikke uden grund, at børn og unge er i fokus, når det handler om at ’slukke solariet’.

Børn og unge er nemlig særligt udsatte. Jo tidligere i livet man begynder at bruge solarium, desto større er risikoen for at udvikle modermærkekræft. Desværre kan helt unge også få modermærkekræft. Det er nemlig den hyppigste kræftform blandt de 15 – 34 årige, og hele 3 ud af 4 tilfælde af modermærkekræft blandt solariebrugere under 30 år kan forklares med solariebrug.

Solarie er skyld i over 100 tilfælde 

"Hvert år får cirka 175 unge diagnosen modermærkekræft og cirka 100 af disse tilfælde skyldes solariebrug. Kræfttilfælde som kunne have været undgået, hvis vi bare beskyttede børn og unge fra den helt unødvendige risiko for modermærkekræft, som solariebrug medfører. I dag er det nemlig tilladt for alle – uanset alder at gå i solarium," forklarer projektchef hos Kræftens Bekæmpelse Peter Dalum.

Det er syv år siden, at et flertal i Folketinget vedtog Danmarks første ’Lov om solarier’, og der er behov for en revidering.

Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens årlige målinger af unges solariebrug viser nemlig, at der i dag ikke er færre unge, der går i solarium, end da loven blev vedtaget i 2014. I dag er det fortsat hver 10. af de 15-25-årige som har været i solarium inden for det seneste år.

Læs også

Slår pjalterne sammen med prins Joachim

"Kampagner kan ikke stå alene, hvis vi skal have de sidste 10 pct. af de unge til at droppe solariet. En aldersgrænse på 18 år vil sende et klart signal om, at solariebrug ikke er for børn. Erfaringer fra udlandet viser, at der er sket et markant fald i antallet af unge solariebrugere i de lande, som har indført en 18-års aldersgrænse," uddyber Peter Dalum

3730. Så mange tilfælde af hudkræft og modermærkekræft kunne have været undgået, hvis den danske solarielov fra 2014 havde indeholdt en aldersgrænse på 18 år, viser et studie fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, hvor forskere har sat tal på, hvor mange tilfælde af kræft i huden, vi ville have kunnet undgå i perioden 2014-2045.

KLIK HER FOR AT LÆSE FLERE NYHEDER