Danskerne indtager vild førsteplads: Så mange kilo årligt

22/03/2021

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock
Det ser ud til, at danskerne har en ualmindeligt sød tand.

Mest læste i dag

Vi kender det sikkert alle sammen. Den søde tand melder sig og så kaster vi os over vingummi, chokolade, lakrids, kage og søde drikke. 

I supermarkedet sniger der sig garanteret også indimellem en lille pose slik ned i kurven, som vi glædeligt sætter tænderne i, når vi placerer os i sofaen.

Faktisk ryger der så mange søde sager ned hos danskerne, at vi indtager en vild førsteplads - og nok temmelig usund én af salgsen endda.

I gennemsnit køber danskerne 6,6 kilo slik årligt. Det betyder at vi indtager den globale førsteplads for slikindkøb. Det er faktisk omtrent dobbelt så meget, som i Englang og USA.

Det viser en publikation fra DTU Fødevareinstituttet, beretter TV 2.

Det stopper dog slet ikke her. For slikket er jo ikke det eneste der som danskerne indtager. Derudover køber vi nemlig også i gennemsnit 5,7 kilo chokolade hvert eneste år - det giver i alt 12,3 kilo slik og chokolade om året.

Hvis vi så smider indkøb af kager, is, desserter og snackbarer oven i hatten - så løber det op i gennemsnitligt 35 kilo søde sager i indkøbskurven per dansker, hvert år.

127 liter årligt

Hvis vi deler det ud på dagsbasis, så er det cirka 100 gram om dagen.

Selvom det i sig selv lyder voldsomt, så peges der i publikationen faktisk på, at det reelle forbrug sikkert er langt højere. Årsagen er, at salgstallene ikke dækker over eksempelvis grænsehandel, restaurantbesøg og hjemmebag. 

"Set fra et sundhedsmæssigt synspunkt er problemet med danskernes verdensmesterskab i slik og andenplads i saftevand, at det tager pladsen fra den sunde mad og drikke, kan skade tandsundheden og kan føre til overvægt," lyder det i en publikation fra instituttet.

Vi er også meget glade for de søde drikkevarer, som saftevand og sodavand. Vi er nemlig også et af de lande i verden, hvor borgerne køber mest saftevand - der er vi kun overgået af Irland.

I gennemsnit køber hver dansker 37 liter drikkeklar saft om året, samt i gennemsnit 82 liter sodavand og 4,5 liter energidrikke.

Sammenlagt giver det 127 liter årligt, som danskerne køber. Det svarer til 35 centiliter hver dag per dansker. Dette indkøb er også højere end de andre europæiske lande - men dog mindre end eksempelvis USA.

Opgørelsen fra DTU Fødevareinstituttet er baseret på indkøbstal fra 2018 fra Euromonitor, der indsamler salgsdata for 100 lande i verden.