Står du tit og vakler mellem friske og frosne grøntsager i supermarkedet? Forskere fra Nofima kan give dig svaret på, hvad der er bedst for dit næringsindtag.
Det skriver Sosialnytt.
Eksempelvis eksperimenterede forskerne med at koge friske gulerødder og sammenligne næringsindholdet med gulerødder, der havde været frosset ned.
De friske gulerødder mistede ca. mellem halvdelen og to tredjedele af C-vitaminindholdet, efter de blev kogt. Gulerødder, der havde været frosset ned, mistede til sammenligning typisk kun under en fjerdedel. Dette viser, at varmebehandling har en større effekt på næringsindholdet end nedfrysning.
Sidsel Fiskaa Hagen, som er en forsker fra projektet udtaler: "Vi målte næringsstofferne C-vitamin, polyfenoler, betacaroten og betalainer, og for alle disse var indholdet efter tilberedning næsten det samme for de friske og frosne grøntsager."
Men hvad med konsistensen på grøntsagerne? Forskningen viste, at frosne grøntsager havde tendens til at blive blødere efter tilberedning sammenlignet med friske.
Dette påvirkes dog også af, hvordan de tilberedes – en stegt eller dampet gulerod vil for eksempel bevare mere af sin sprødhed end en kogt.
Interessant nok viste projektet, at det ikke altid er nok bare at sammenligne tilfældige friske og frosne grøntsager. I Nofimas studie blev der brugt grøntsager fra de samme marker, som blev høstet på samme tidspunkt, hvilket gav en mere præcis sammenligning af friske og frosne varianter.
Så næste gang du tøver mellem friske eller frosne grøntsager i supermarkedet, kan du trygt gribe til de frosne varer. De kan være lige så næringsrige som de friske.