Den sundeste grøntsag i verden: Alle diabetikere bør bruge den til sandwiches og salater

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dette betragtes af mange som den sundeste grøntsag i verden. Når man ser den vokse vildt i naturen, ville man næppe tro, at man kan spise den. Det viser sig dog, at den er en velsignelse for personer, der kæmper med diabetes eller højt kolesteroltal.

Lige nu læser andre også

Brøndkarse tilhører korsblomstfamilien og er dermed i familie med kål, broccoli og grønkål. Planten ser temmelig beskeden ud med sine små blade og kan minde om almindelig karse. Den vokser naturligt ved bredden af stillestående eller langsomt strømmende vandløb.

Oprindeligt fandtes den i Nordamerika, Vesteuropa og Asien, men i dag kan man finde den næsten over hele verden. Det skriver det polske medie TerazGotuje.

På grund af sine sundhedsmæssige egenskaber bliver brøndkarse i stigende grad dyrket og er blevet mere populært. Den har opnået stor popularitet i blandt andet USA, England, Spanien og Frankrig, selvom den sjældent findes i almindelige butikker.

Hvorfor er det værd at spise brøndkarse?

Brøndkarse er rig på C-vitamin, K-vitamin, B-vitaminer samt mineraler som kalium, calcium, magnesium og natrium. Derudover indeholder den betacaroten, lutein og flavonoider. På grund af disse egenskaber betragtes brøndkarse som en af de sundeste grøntsager i verden.

Regelmæssig indtagelse af brøndkarse hjælper med at bekæmpe frie radikaler og har kræftbekæmpende, antiinflammatoriske og antibakterielle egenskaber. Den kan også forsinke aldringsprocesser og beskytte både hud, hjerne og hjerte.

Derudover er brøndkarse gavnlig for at sænke niveauet af total kolesterol og det dårlige LDL-kolesterol. På den måde hjælper den med at regulere blodtrykket og styrker hjertet, hvilket mindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme som åreforkalkning, slagtilfælde, forhøjet blodtryk og hjertesvigt.

Brøndkarse kan også være et effektivt middel mod diabetes. Den hjælper med at stabilisere blodsukkerniveauet og regulere insulinudskillelsen. Derfor anbefales det ikke kun for diabetikere, men også for personer med forhøjet blodsukker.

Hvad kan man lave med brøndkarse?

Brøndkarse har en let bitter og skarp smag, der kan minde om rucola. Den er derfor velegnet til forskellige salater, hvor den kan kombineres med radiser, cherrytomater, rødbeder eller laks.

Derudover er brøndkarse en god grøntsag til sandwich, hjemmelavede burgere eller tortillas. Den kan også give et ekstra pift til smoothies, salater eller pastasaucer, hvis du har mod på at prøve kræfter med dette.

Anbefalet til dig