Bananer er kendt for at være en frugt med et højt indhold af kalium, og under en turné i Storbritannien kollapsede den sundhedsbevidste Peter Andre efter at have spist for mange bananer, da han havde fået for meget kalium.
En kost rig på kalium og fibre kan hjælpe med at sænke blodtrykket, siger eksperter. Resultater, offentliggjort i Journal of Human Hypertension tidligere i år, viste, at personer på en kaliumrig diæt havde lavere blodtryk og en 14 % reduceret risiko for hjertesygdomme ved slutningen af undersøgelsen.
"Kalium gør underværker ved at hjælpe kroppen med at fjerne overskydende salt fra blodbanen. Mad fremfor kosttilskud er den bedste måde at få nok på, og bananer er en god kilde," siger den registrerede ernæringsekspert Rhiannon Lambert, forfatter til The Science of Nutrition, ifølge SurreyLive.
Kaliumrige fødevarer inkluderer bananer, linser, kartofler, avocado, dadler, grønne bladgrøntsager og linser. Men der er én grøntsag, som indeholder mere kalium end bananer: søde kartofler.
De er derfor en rigtig god kilde til komplekse kulhydrater, fibre, vitamin A og C samt forskellige mineraler som kalium og magnesium, hvilket giver mange sundhedsmæssige fordele, som få er opmærksomme på.
En bagt sød kartoffel med skindet indeholder 572 mg kalium. For den sundeste mulighed bør man spise bagte søde kartofler uden tilsat sukker. Det er også bedst at undgå søde kartofler fra dåse, som ofte er pakket i sirup.
Søde kartofler er en fremragende kilde til vitamin A, C og flere B-vitaminer. Vitamin A, i form af beta-caroten, er afgørende for dine øjne, immunsystemet og huden. Vitamin C fungerer som en antioxidant, der beskytter celler mod oxidativ skade og fremmer produktionen af kollagen.
Ud over beta-caroten indeholder de søde kartofler også anthocyaniner - især i sorter med lilla kød. Disse antioxidanter kan hjælpe med at reducere risikoen for kroniske sygdomme ved at bekæmpe oxidativt stress og inflammation i kroppen.
Selvom søde kartofler er søde, har de et moderat glykæmisk indeks, hvilket betyder, at de frigiver sukker på en mere kontrolleret måde i blodbanen og hjælper med at regulere blodsukkerniveauet. Deres indhold af opløselige fibre bidrager også til denne effekt ved at fremme sund fordøjelse og en følelse af mæthed.
De uopløselige fibre i søde kartofler forbedrer tarmens sundhed ved at lette afføring og fremme væksten af gavnlige bakterier i tyktarmen, hvilket hjælper med at reducere inflammation.