Denne forsker mener, at han har fundet svaret på permanent vægttab

Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Vil du tabe dig? Glem diæter med få kulhydrater og periodisk faste, siger en fremtrædende professor fra Oxford - det er tid til at vende tilbage til det grundlæggende.

Lige nu læser andre også

Svaret på permanent vægttab: Det handler om balance. Vi kender alle nogen, der ser ud til at kunne spise alt uden at tage på.

Men ifølge professor Keith Frayn, der er en af verdens førende eksperter i stofskifte, handler vægtøgning og vægttab ikke om et 'hurtigt stofskifte' eller komplekse teorier om kost og gener. Det handler helt grundlæggende om 'kalorier ind og kalorier ud'.

Frayn, der er emeritusprofessor ved Oxford Universitet, mener, at vi gør vægttab mere kompliceret end nødvendigt. Hans bog 'A Calorie is a Calorie' forklarer videnskaben bag energibalance og afliver myten om, at nogle mennesker forbrænder kalorier hurtigere end andre.

Hvorfor det stadig handler om at spise mindre og bevæge sig mere

Ifølge energibalancemodellen lagrer kroppen overskydende energi som fedt, når vi indtager flere kalorier, end vi forbrænder. Omvendt taber vi os, når vi forbrænder mere, end vi indtager.

Selvom mange diæter hævder at have nøglen til vægttab, understreger Frayn, at diæter med få kulhydrater, periodisk faste og lignende blot ændrer, hvordan vi indtager kalorier - ikke energibalancen. Det skriver mediet The Telegraph.

Lav-kulhydratdiæter og faste

Lav-kulhydratdiæter er populære, fordi kulhydrater siges at øge blodsukkeret og lagres som fedt. Frayn er dog skeptisk omkring dette.

"Blodsukkerstigninger gør dig måske mere sulten, men der er ingen stærk evidens for, at de direkte fører til vægtøgning,"  siger han.

Periodisk faste, herunder den særdeles populære 5:2-diæt, kan også hjælpe med vægttab - men kun fordi den reducerer kalorieindtaget.

Ultra-forarbejdede fødevarer (UPF'er)

Forarbejdede fødevarer bliver ofte anklaget for at drive fedmeepidemien. Frayn mener dog, at problemet ikke er mystiske kemiske sammensætninger, men snarere, at de er meget kalorietætte og ikke mættende nok:

"De smager godt og gør, at vi spiser mere," siger han.

Motion er nøglen

Selvom diæten ofte får æren for vægttab, mener Frayn, at motion er uundværligt. Tidligere cyklede mange til arbejde, mens vi i dag tilbringer timer i bilen og foran skærme.

"Det er næsten umuligt at opretholde kaloriebalancen uden motion," siger Frayn.

Han påpeger, at muskelmasse øger kalorieforbrændingen, og at det er afgørende for at holde vægten nede på lang sigt.

Tænk kritisk og find balancen

Frayn opfordrer til at være kritisk over for råd fra kendte og sociale medier. Vægttab handler ikke om magiske metoder, men om balance mellem indtag og forbrug af energi.

"Der er intet galt i at tage en lille snack en gang imellem - det handler om balance," lyder det fra ham.

Anbefalet til dig