At drikke koncentreret kirsebærsaft kan sænke blodtrykket i op til tre timer og er lige så effektivt som almindeligt ordineret medicin, ifølge en nylig undersøgelse. Det skriver mediet SurreyLive.
Dette skyldes plantestoffer med antiinflammatoriske og antioxidante egenskaber. Kardiovaskulær sygdom (CVD) er den største dødsårsag globalt og står i Europa for næsten halvdelen af alle dødsfald. Højt blodtryk er den største risikofaktor for CVD.
Selv små reduktioner i blodtrykket kan have en stor indflydelse på dødelighedsraterne. Northumbria University har i de seneste år gennemført flere undersøgelser af de sundhedsmæssige fordele ved koncentreret kirsebærsaft
"Vi har fundet ud af,, at saften forbedrer både søvnkvaliteten og -mængden samt reducerer symptomer på urinsyregigt. I denne undersøgelse undersøgte vi de akutte effekter af Montmorency-surkirsebærsaft på arteriel stivhed, blodtryk og udvidelse af små blodkar hos mænd med tidligt forhøjet blodtryk," sagde lektor Karen Keane til The Conversation.
Undersøgelsen fokuserede på mænd i de tidlige stadier af forhøjet blodtryk. Nogle fik Montmorency-surkirsebærkoncentrat fortyndet med vand, mens andre fik placebo (frugtsaft).
"Vi tog blodprøver og vurderede den kardiovaskulære funktion en, to, tre, fem og otte timer efter, at deltagerne havde drukket saften. Blodtrykket blev målt hver time. Der blev ikke serveret mad eller drikke under forsøgsperioden, bortset fra mineralvand. Hver deltager vendte tilbage til laboratoriet mindst to uger senere for at gentage testen med den anden drik," saged Keane.
"Sammenlignet med placebo fandt vi ud af, at koncentreret kirsebærsaft reducerede det højeste blodtryk med 7 mmHg. Effekten på blodtrykket svarer til den, man opnår med nogle blodtryksmediciner, såsom betablokkere og diuretika, hos personer med mild hypertension. Vores resultater tyder på, at Montmorency-kirsebær kan bruges som supplement til standardbehandling af forhøjet blodtryk."
"De største forbedringer i systolisk blodtryk blev observeret hos personer med de højeste blodkoncentrationer af visse fenolforbindelser, der findes i Montmorency-kirsebær. Disse plantestoffer, som længe har været overset, tiltrækker nu stor opmærksomhed."
"Selvom de ikke er nødvendige for kortsigtet velvære, tyder stigende beviser på, at langsigtet indtagelse kan reducere risikoen for nogle kræftformer og mange kroniske sygdomme, herunder CVD. Vi tilskriver mange af de sundhedsmæssige fordele ved Montmorency-kirsebærsaft til disse plantestoffer."