Derfor 'rykker det' i din krop, lige før du falder i søvn

23/02/2023

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Det er ikke sikkert det sker hver gang, men mange mennesker føler at de falder før de falder i søvn, eller at hele kroppen rykker.

Mest læste i dag

Du har lagt dig i sengen og venter på, at en sund, afslappende søvn fortærer dig. Men så snart du er ved at falde i søvn, har du så nogensinde følt, at du falder eller oplevet et pludseligt overraskende ryk i hele kroppen?

Hvis ja, er chancerne for, at du har oplevet 'søvnstarter', også kendt som 'hypniske ryk' eller 'myokloniske ryk'. Men hvad betyder det?

Kort sagt er disse ryk pludselige, ufrivillige muskelsammentrækninger, der kan opstå, når en person falder i søvn. Det skriver Indian Express.

"Søvnstarter, også kendt som hypniske eller hypnagogiske ryk, er en brat, hurtig og kraftig sammentrækning af hele kroppen eller af enkelte eller flere kropssegmenter. Disse sker generelt, når en person begynder at falde i søvn," sagde Dr. Vipul Gupta, chef, neurointerventionel kirurgi og chef, Stroke Unit, Artemis Hospital, Gurugram.

”En stor del af kroppen bliver typisk påvirket af et brat ryk, når personen begynder at falde i søvn. Det er mest sandsynligt, at det påvirker arme og ben. Et sanseblink, følelse af at falde og en visuel drøm kan også markere en søvnstart," tilføjede han.

Dr. Krishnan PR, seniorkonsulent, neurologi, Fortis Hospital, Bannerghatta Road, Bangalore sagde, at søvnstart menes at være forårsaget af pludselig afspænding af musklerne, når du går fra vågenhed til søvn.

Når en person falder i søvn, falder deres kropstemperatur, og deres muskler slapper af, hvilket kan udløse en refleksreaktion i nervesystemet, der forårsager pludselige muskelsammentrækninger.

Normalt får en søvnstart dig ikke til at vågne fra din søvn. "Dette indebærer, at du sandsynligvis ikke vil huske et ryk, som din bedste sengekammerat bemærkede," sagde Dr. Pavan Pai, konsulentinterventionel neurolog, Wockhardt Hospitals, Mira Road.

Mens den nøjagtige årsag til søvnstart ikke er kendt, mener eksperter, at mange mennesker kan opleve disse ryk som følge af stress, angst eller andre psykologiske faktorer.

"Selvom der ikke er nogen hovedårsag bag hypnagogiske ryk, kan nogle faktorer som overdreven koffeinindtagelse og fysisk og følelsesmæssig stress gradvist øge deres hyppighed. Ekstrem træthed og søvnmangel kan også være en vigtig faktor bag disse hypniske ryk," sagde Dr. Gupta.