Derfor skal du ikke 'tisse af', inden du smutter hjemmefra

03/2/23 14:07

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
"Skal du lige tisse inden vi kører?" Den sætning har de fleste hørt mange gange- og siger det sikkert også. Men er det virkelig en god idé at 'tisse af'?

Det er et spørgsmål, mange af os hørte som børn. Og for forældre til små børn giver det fuldstændig mening: ingen vil høre et barn sige "jeg skal tisse", fem minutter efter at man har forladt huset.

Som voksen betyder det dog, at mange af os stadig har for vane at gå på toilettet 'just in case' før vi skal noget, uanset om det er en lang biltur eller et møde med chefen.

Men Tiffany Sequeira, en bækkensundhedsfysioterapeut, som går under navnet Gynaegirl på sociale medier, siger, at denne alt for forsigtige praksis kan skabe kaos i din bækkenbund.

"Det er faktisk en rigtig dårlig vane for din blære," siger hun til Metro.

"At gå på toilettet, når du ikke føler det øjeblikkelige behov for at gøre det, belastes din blære til at tømmes, når den faktisk ikke er fuld endnu," tilføjer hun.

Hvis du gør dette regelmæssigt, forvirrer du signalerne mellem din blære og hjerne.

"Man kan sige, at efterhånden som blæren fyldes, skaber urinstrækningen, der presser mod blærevæggen, signaler til din hjerne, som resulterer i den følgende række af drifter, hvilket til sidst resulterer i, at du går på toilettet og tisser," forklarer Tiffany og fortsætter:

"At gå på den lille hus ved de første signaler om at skulle tisse - eller endnu værre at gå, når du ikke føler trangen til at tisse "for en sikkerheds skyld" - kan resultere i en blæresignalerende dysfunktion. Med tiden bliver din blære vant til at tisse med en lavere kapacitet end normalt, hvilket resulterer i en "svag blære."

At holde din blære og bækkenbund i tip top form er især vigtigt for kvinder, som er mere tilbøjelige til urininkontinens. Data tyder på, at omkring 70 % af kvinder i alderen 35 og 65 kæmper med det, men stigmatisering forhindrer mange af os i at tale om det.

Så hvordan kan du holde din bækkenbund sund?

Ud over kun at tisse, når du har brug for det, anbefaler Tiffany at stifte bekendtskab med din bækkenbund – en gruppe muskler og ledbånd, der understøtter blære, livmoder og tarm.

"Alle burde øve deres bækkenbundsøvelser, men de er især vigtige, hvis du er en person, der føler, at de har brug for at tisse ofte, og ofte kun tisser små mængder af urin," siger Tiffany.