Det sker der i din krop, hvis du spiser kød hver dag

21/2/23 09:32

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Noget magert kød er godt at spise regelmæssigt. Fedt, rødt kød og bacon … ikke så godt.

Plantebaseret mand har i den grad bidt sig fat i mange danskere- hej, Kødfri mandage. På grund af sundheds- og miljømæssige årsager, spekulerer du måske på, om det er sundt at spise rødt kød normalt.

Selvfølgelig kan rødt kød være en del af en afbalanceret kost, når det indtages med måde. Ikke alt kød er skabt lige, og et bestemt køds ernæringsprofil (især fedtindhold og hvor forarbejdet det er) vil afgøre, hvor sundt det er at indtage hver dag.

Her afliver vi myter om rødt kød og deler, hvad videnskaben siger om, hvad indtagelse af kød hver dag gør ved din krop over tid.

"Kød er selvfølgelig en proteinkilde, og magert kød er en fødevare med højt proteinindhold og lavt kalorieindhold, der holder dig mæt længe," siger Jonathan Valdez, RDN, CDCES, CPT, ejer af Genki Nutrition og New York Citys medietalsmand for New York State Academy of Nutrition and Dietetics.

Valg af magert rødt kød omfatter hakket oksekød, mørbradbøf, rundstegt ribeye eller bøf og mørbradbøf. Det skriver Eatingwell.

Proteinet i kød kan hjælpe med vægttab samt opbygning og vedligeholdelse af muskelmasse, ifølge Valdez. En grillet 121-grams mørbradbøf, for eksempel, indeholder 255 kalorier, 37 gram protein, 11 gram fedt og 0 gram kulhydrater, ifølge USDA. Det er noget af en proteinkick.

Udover protein er rødt kød en solid kilde til vitamin B12.

"Vitamin B12 er afgørende for stofskiftet og findes overvejende i dyrebaserede fødevarer," siger diætist Kris Sollid, RD.

Ud over rødt kød kan du finde vitamin B12 i fisk, fjerkræ, æg og mejeriprodukter ifølge National Institutes of Health.

Du har sikkert hørt, at det at spise mere rødt og forarbejdet kød er blevet forbundet med tyktarmskræft, og adskillige videnskabelige undersøgelser understøtter denne sammenhæng.

Det er dårlige nyheder for cheeseburger- og hotdogelskere. En undersøgelse fra 2021, offentliggjort i Cancer Discovery, identificerede et specifikt mønster af DNA-skader i tyktarmssvulster for individer, der hyppigt indtog rødt og forarbejdet kød, hvilket yderligere implicerer indtagelse af disse fødevarer som en risikofaktor for udvikling af tyktarmskræft.

At spise kød kan være en del af en afbalanceret kost. "Når magert kød indtages i en ordentlig balance med frugt, grøntsager og fuldkorn, kan det være en del af en sund kost," siger Kris Sollid. Men at opnå denne balance afhænger af, hvor meget kød du spiser, hvilken slags og hvor ofte.

Hvad angår kødmuligheder, anbefales det at indtage magert, mindre forarbejdet kød oftere end federe og forarbejdet kød (som hotdogs, pølser, bacon og salami).