Ægget har længe været en morgenmadsfavorit, men ifølge diætist Juliette Kellow kan ægget meget mere end bare at give dig en god start på dagen.
Hun hævder, at dagligt indtag af æg både kan hjælpe os med at holde vægten nede, styrke vores knogler og beskytte mod demens.
Det skriver det britiske medie Express.
En vitaminbombe på morgenbordet
To mellemstore æg dækker en fjerdedel af vores daglige proteinbehov og er spækket med vitaminer som A, D og B-vitaminer samt mineraler som fosfor, selen og jod – næringsstoffer, der ofte er i underskud i vores kost.
Det viser data fra National Diet and Nutrition Survey i Storbritannien. Med blot to æg om dagen får du altså et betydeligt tilskud af essentielle vitaminer, som mange af os ellers går glip af.
Æg booster grøntsagernes effekt
Vidste du, at æg faktisk kan forbedre din krops optagelse af antioxidanter fra grøntsager? En undersøgelse i American Journal of Clinical Nutrition afslører, at tilsætning af æg i en salat kan øge optagelsen af sundhedsfremmende stoffer som lutein og beta-caroten markant. Med æg i salaten får du altså endnu mere ud af dine grøntsager.
Godt for vægten
Ægget indeholder cholin, et næringsstof essentielt for hjernens funktioner og hukommelse. Studier viser, at højt cholinindtag kan nedsætte risikoen for demens og alzheimers, så hjernen kan holde sig skarp længere.
Samtidig er ægget også lavt på kalorier og øger mæthedsfornemmelsen, hvilket kan hjælpe med vægtkontrol.
Myten om kolesterol
For de fleste er kolesterol i æg ikke noget at frygte, siger forskningen. Kun en lille del af æggets fedtindhold er mættet, mens resten er de hjertevenlige, umættede fedtstoffer. British Heart Foundation har derfor droppet begrænsningen på, hvor mange æg vi bør spise.