Det kan være svært at vide, hvilken mad der er okay at spise, og hvilken mad man bør smide ud. Det bedste vil altid være, at bruge sin næse til at lugte dig frem.
Nogle fødevarer skal du dog være ekstra opmærksom på.
Kød er risikabelt
Af alle de fødevarer, du bør smide ud, når de er over deres udløbsdato, er kød sandsynligvis den første.
Kød kan hurtigt gå fra frisk til harsk, med en grå misfarvning eller farvetone, der forekommer sammen med en mærkbart underlig lugt, der kan minde om ammoniak eller svovl. Det skriver Healthdigest.com.
Hvis du ikke spiser fisk, før den udløber, kan det forårsage madforgiftning
En frisk fiskefilet kan være et perfekt aftensmåltid, men når først den fisk begynder at blive dårlig, kan det ret hurtigt blive problematisk.
Madforgiftning fra fisk kan være særligt grim, hvor scombroid og ciguatera madforgiftning er de to mest almindelige typer. Scombroid madforgiftning kommer generelt ret hurtigt og kan forårsage symptomer, der kan forveksles med en allergisk reaktion, hvor nældefeber, mavesmerter og opkastning er ret almindelige.
Hold øje med dåsemad, mad i glas og krydderier
Det er ret nemt at antage, at varer i glas holder sig stort set evigt, især hvis de opbevares i køleskabet.
Varmebehandlede fødevarer, der ender i en dåse eller i glas har, uåbnet, en utrolig lang holdbarhed, hvor nogle af dem holder i flere år uden at blive for gamle.
Hvor der imidlertid opstår problemer, er når disse glas og dåser åbnes, så der kan komme luft ind i produktet og bakterier begynder at trives - og det er her du skal være lidt mere forsigtig med enhver brugs- eller udløbsdato.
Hvis olien har overskredet udløbsdatoen, så smid den ud
Selv om olie kan virke som et sikkert kort at bruge i årevis, bør du måske være opmærksom på dens udløbsdato.
Olier kan overraskende hurtigt blive harske, hvilket fører til, at de udvikler en ret ubehagelig smag og lugt. Selvom harske olier måske ikke fører til madforgiftning, som andre fødevarer gør, kan de være mere skadelige for dit helbred på lang sigt, ifølge en undersøgelse offentliggjort i Journal of Food and Nutrition Sciences.
Kartoffelsalat, der er gået over sin udløbsdato, er ret risikabelt at spise
Der er en grund til, at kartoffelsalat så ofte bliver beskyldt som synderen for madforgiftning. Når den først har overskredet sidste salgsdato, kan den blive temmelig farlig.
Dette sker gennem processen med at kombinere kartofler (som har lav surhed) med mayonnaise med højere surhedsgrad, siger NC State University. Når dette sker, kan bakterier som Clostridium perfringens og Staphylococcus aureus trives. Dette er generelt ikke et problem, når kartoffelsalat opbevares i et koldt miljø (under 5 grader), men når det sættes på bordet på en varm dag, går det hurtigt galt.
Enhver koldpresset eller frisk juice, du køber, skal drikkes ret hurtigt
Koldpressede juicer fås overalt lige nu, og med god grund. Ud over at være super forfriskende og velsmagende er de også fyldt med vitaminer, mineraler og antioxidanter, siger Harvard Health Publishing.
Desværre kan disse sundhedsmæssige fordele dog hurtigt blive til sundhedsbyrder. I betragtning af at koldpressede juicer ofte kan springe trin over i processen, som holdbare juiceprodukter kan gennemgå (såsom tilsætning af konserveringsmidler eller pasteurisering), kan de ifølge Center for Fødevaresikkerhed være særligt attraktive for mikrober at trives i.
Mikroorganismer kan også forblive på frugten af grøntsager, efter at de bliver høstet, og kommer direkte ind i din flaske.