Disse 6 signaler må du ikke ignorere: Sådan fortæller kroppen at en blodprop er på vej

27/06/2020

Per Broch

En blodprop skal behandles hurtigt. Foto: Shutterstock
Nedenstående kan være livsvigtig viden. Sørg for at alle i din omgangskreds kender til disse signaler.

Mest læste i dag

For det meste er “blodpropper” faktisk en udmærket ting. Når du eksempelvis skærer dig, har du brug for, at blodet koagulere og dermed stopper blødningen, så du ikke mister for meget blod.

Men desværre findes der også farlige blodpropper, som sætter dit liv i fare. En blodprop inde i kroppen kan virke som en trafikprop, der forhindrer blodet i at flyde til lemmer og organer.

Sundhedsmagasinet Prevention har samlet en liste over advarselstegn, som man bør være opmærksom på. Disse symptomer kan tyde på, at man er ramt af den dårlige slags blodprop.

Det er vigtigt at kende symptomerne, for der skal hurtig behandling til, hvis blodproppen sidder et helt forkert sted.

Liste: Symptomer på blodprop

1. Hævelse

Et hævet ben eller en hævet arm er et af de mest almindelige tegn på en blodprop.

Proppen forhindrer blodgennemstrømningen til benet eller armen, hvilket fører til hævelse. Det er almindeligt at overse dette symptom, fordi mange får hævede lemmer, hvis de eksempelvis flyver eller sidder stille i en længere periode.

Du bør være opmærksom, hvis hævelsen opstår hurtigt. Især hvis det også medfører smerte.

2. Smerter i arm eller ben

Normalt er der flere symptomer, når man får en blodprop, men ind imellem kan symptomer komme alene.

Desværre kan smerter fra en blodprop let blive forvekslet med smerter fra muskelkramper eller en forstrækning. Det kan føre til, at blodproppen ikke bliver diagnosticeret, og det er særligt farligt.

Hvis man har en blodprop i benet, kommer smerten ofte, når man går eller flekser sin fod opad.

Det kan være en god idé at få lægen til at kigge på det. Især hvis huden omkring stedet er varmt eller misfarvet.

3. Røde striber på huden

Et blåt mærke er en slags blodprop, men ikke en type, der er farlig. Man kan ikke se en rigtig blodprop. Men der kan være misfarvning af huden.

Det vil dog oftere være mere rødligt en blåt eller lilla. En blodprop fører til lange, røde striber langs blodårer eller vener. Hvis det er i benet eller armen, vil det også føles varmt.

4. Smerter i brystet

At have smerter i brystet kan få én til at tro, at man er ved at få et hjerteanfald. Det kan dog også være en blodprop.

Både en blodprop i hjertet og et hjerteanfald kan have sammenfaldende symptomer. Men en blodprop vil føles mere som en skarp, stikkende smerte. Det føles værre, når man tager en dyb indånding.

Smerter ved et hjerteanfald stråler oftere ud i den øvre del af kroppen omkring skuldre, hals/nakke og kæbe. Smerte ved en blodprop i hjertet bliver værre og værre for hver gang man trækker vejret. I så fald skal man straks komme på skadestuen eller ringe efter en ambulance.

5. Åndenød eller hjertebanken

En blodprop i lungen påvirker optagningen af ilt i kroppen. Når iltniveauet er lavt, vil hjertet forsøge at overkompensere ved at pumpe blodet hurtigere rundt.

Hvis man samtidig har problemer med at trække vejret, er det et tegn på, at noget er galt. Man kan også føle sig svimmel eller måske endda besvime.

6. Uventet hoste

Hvis du ikke kan holde op med at hoste og også har åndenød, hjertebanken og måske smerter i brystet, er det værd at blive bekymret.

Det vil være en tør hoste, men nogle gange kan man kaste slim og/eller blod op. Hvis man er i tvivl, bør man straks kontakte lægen eller tage direkte på skadestuen.

 

 

Anbefalet til dig