Et forskningsforsøg med næsten 10 millioner mennesker har kastet nyt lys på de betydelige sundhedsrisici der er forbundet ved indtagelse af ultrabehandlede fødevarer. Undersøgelsen understreger en overvældende forbindelse mellem forbruget af disse fødevarer og en øget risiko for en lang række helbredsmæssige problemer. Det skriver CNN.
Seniorforsker Wolfgang Marx fra Food & Mood Centre ved Deakin University i Australien, hovedforfatteren bag forsøget, påpeger, at et højere indtag af ultrabehandlede fødevarer er knyttet til en forhøjet risiko for over 70% af de vurderede sundhedstilstande. Ifølge Heinz Freisling fra Verdenssundhedsorganisationens Internationale Agentur for Forskning i Kræft betragtes et dagligt indtag, der overstiger en portion eller 10% af den daglige kost som bestående af ultrabehandlede fødevarer, som værende risikofyldt.
Resultaterne af gennemgangen, som blev offentliggjort i tidsskriftet The BMJ, viser blandt andet en 50% højere risiko for dødsfald relateret til hjerte-kar-sygdomme og almindelige psykiske lidelser ved et øget indtag af ultrabehandlede fødevarer. Desuden indikerer forskningen en op til 53% større risiko for angst og en 20% højere risiko for tidlig død af enhver årsag.
Disse fund er ikke overraskende for kræftepidemiolog Fang Fang Zhang fra Tufts University, som bemærker, at ultrabehandlede fødevarer ofte er høje i kalorier og rige på sukker og natrium men lave i fibre - alle kendte faktorer, der bidrager til dårlig sundhed.
Undersøgelsen fremhæver også, at der er begrænsede beviser for en forbindelse mellem ultrabehandlede fødevarer og visse sundhedstilstande som astma og kardiometaboliske risikofaktorer. Overraskende nok fandt forskerne kun antydende eller ingen beviser for en sammenhæng mellem disse fødevarer og kræftrisiko.
I takt med den stigende udbredelse af ultrabehandlede fødevarer i kosten opfordrer forskerne til regulering og oplysningskampagner for at reducere forbruget. Rådene inkluderer at vælge mindre forarbejdede alternativer, være opmærksom på drikkevarer og prioritere madlavning med friske ingredienser.
Er du i tvivl om hvad en ultraforarbejdet fødevare kan være, så giver Videnskab.dk her 5 bud:
Morgenmadsprodukter: Selvom de ofte markedsføres som sunde valg, kan disse produkter være fyldt med maltodextriner, forarbejdede proteiner, fibre og kunstige farver. I modsætning hertil består havre kun af én ingrediens: havre.
Protein- og myslibarer: Disse populære snacks kan indeholde invertsukkere og kunstige sødestoffer, hvilket gør dem til ultrabehandlede fødevarer trods deres sunde image.
Brød: Nogle brødtyper, især de billigere plastindpakkede og forskårne varianter, er spækket med emulgatorer og modificeret stivelse, i modsætning til friskt brød fra bageren.
Yoghurt med smag: Disse yoghurtprodukter kan indeholde en række tilsætningsstoffer som fortykningsmidler og smagsstoffer. For et sundere valg, vælg naturel yoghurt.
Forarbejdet kød: Pålæg og andre forarbejdede kødprodukter kan indeholde en lang liste af tilsætningsstoffer, hvilket gør dem til ultrabehandlede valg. Overvej friske alternativer såsom koldt stegt kød.