Når du næste gang står foran hylden med frysepizzaer eller sukkerknasende morgenmadsprodukter, kan det være værd at tænke sig om en ekstra gang.
Forskere har nemlig slået alarm: Ultraforarbejdede fødevarer kan være farligere, end vi hidtil har troet.
Et nyt metastudie baseret på data fra over 240.000 mennesker viser, at for hver 10 procents stigning i kalorieindtaget fra ultraforarbejdede produkter, stiger risikoen for tidlig død med næsten tre procent.
Det fortæller brasilianske epidemiolog Carlos Augusto til CNN.
Han var i øvrigt den første til at opfinde begrebet "ultraforarbejdede fødevarer" i 2009.
Augusto beskriver ultraforarbejdede fødevarer som produkter fremstillet af "kemisk manipulerede, billige ingredienser", ofte spækket med syntetiske tilsætningsstoffer for at gøre dem mere spiselige og vanedannende.
Tidligere har Hjerteforeningen i Danmark gjort opmærksom på, at forbindelsen mellem ultraforarbejdede fødevarer og sygdomme som diabetes, hjertesygdomme og kræft er velkendt – men at man stadig mangler fuldstændig forståelse for de præcise mekanismer.
Kostforskere Anne Tjønneland og Anja Olsen fra Kræftens Bekæmpelse giver tre klare råd til at navigere uden om de værste produkter: Læs varedeklarationen grundigt, undgå produkter hvor sukker er blandt de tre første ingredienser, og vælg mad, som din oldemor ville kunne genkende.
Men ikke alle er enige i forskernes bekymringer. Fra fødevareindustrien lyder der en opfordring til at slå koldt vand i blodet.
Sarah Gallo fra Consumer Brands Association advarer ifølge B.T. om, at "at dæmonisere bekvemme, prisvenlige og langtidsholdbare mad- og drikkevarer kan begrænse adgangen til næringsrig mad og føre til, at man undgår det".