Mange danskere starter dagen med en sød snack eller slutter aftenen af med et glas sodavand.
Men hvad nu, hvis vi fortalte dig, at disse vaner kan være lige så skadelige som rygning?
En omfattende undersøgelse fra Deakin University i Australien peger nemlig på, at visse typer forarbejdede fødevarer kan have alvorlige konsekvenser for helbredet. Det skriver CHIP.
Forskerne har analyseret data fra 45 undersøgelser med næsten 10 millioner deltagere.
Resultaterne er alarmerende.
Indtag af stærkt forarbejdede fødevarer øger risikoen for en række alvorlige sygdomme.
Risikoen for hjerte-kar-sygdomme stiger med 50 procent, mens risikoen for psykiske problemer som angst øges med op til 53 procent.
Samtidig er der en øget risiko på 12 procent for at udvikle type 2-diabetes.
De markante tal får forskerne til at advare om, at effekterne af en kost rig på forarbejdede fødevarer kan være lige så skadelige som konsekvenserne af at ryge cigaretter.
De fødevarer, der er i søgelyset, inkluderer pakkede kager, søde drikkevarer, sukkerholdige morgenmadsprodukter og færdiglavede retter.
Problemet ligger i de mange tilsætningsstoffer som farvestoffer, emulgatorer og sukker, der kan skade tarmfloraen og øge risikoen for betændelsestilstande i kroppen.
"Disse resultater understreger derfor opfordringer til folkesundhedsforanstaltninger rettet mod specifikt at minimere forbruget af højt forarbejdede fødevarer," udtaler forskerne i en officiel erklæring.
Eksperter opfordrer i stedet til en kost, der er overvejende plantebaseret.
Det indebærer mere frugt og grønt, bælgfrugter og fuldkornsprodukter samt mindre kød og sukkerholdige produkter.
Undersøgelsen understreger også, at vi bør ændre vores daglige kostvaner for at beskytte både vores helbred og miljøet.
Så næste gang du rækker ud efter en færdiglavet snack, kan det være værd at overveje konsekvenserne – både for dig selv og for planeten.