Drop spa planerne og forkromede lister over selvpleje: Gør dette i sted

Af: Mie M.B

|

11/12/2023

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
‘Snackable wellness’ og ‘Habit stacking’ er det nye sort

Mest læste i dag

Selvom december ofte er den mest travle måned, betyder det ikke, at vi skal forsømme vores eget velbefindende. Tempoet på arbejde falder generelt lidt i december, men til gengæld skrues der op for vores sociale liv, med kalendere fulde af julefester, spontane sammenkomster og familietræf.

I den periode, hvor vi knap nok har et øjeblik for os selv, kan selvomsorg let blive nedprioriteret, på det tidspunkt, hvor vi har mest brug for det.

Til disse perioder præsenterer wellness-ekspert Dr. Alexis Granite til mediet Hello! konceptet 'snackable wellness'. 

Det handler hverken om vitamin-vingummier eller drikkelige kosttilskud; snarere er snackable wellness simpelthen en måde at inkorporere selvomsorg i en dagsrutine, der ellers ikke ville have plads til det.

”Begreberne velvære og selvomsorg er måske nok blevet almindelige, men virkeligheden er, at få af os har tid eller ressourcer til at afsætte to timer til vinterbadning efterfulgt af en infrarød sauna og fuldkropsmassage,” forklarer Dr. Alexis.

Mange af os føler os overvældede af tanken om, at velvære endnu engang bliver et mål, der skal nås. Derfor kan opdeling i små bidder være løsningen. "Selvomsorg bør aldrig føles som en ekstra byrde," fortsætter Alexis. "Find i stedet ud af, hvad der er opnåeligt for dig, og husk, at alle de mikro-øjeblikke, uanset om det er at værdsætte smukke blomster på vejen, bruge en gua sha et par minutter om morgenen eller finde en duft til brusebadet, bidrager til det overordnede velvære.”

Dr. Alexis understreger, at inkluderingen af disse små øjeblikke af velvære og forhøjede oplevelser ved at indføre et rituelt element ikke nødvendigvis er svært, men det kræver en ændring i mentaliteten for fuldt ud at omfavne dem.

I stedet for at skynde dig igennem morgenrutinen anbefales det at tage et par sekunder ekstra til at nyde dit brusebad eller påføre din ansigtsrens for at mærke fordelene ved et selvomsorgs-mikro-øjeblik. Selvom det måske ikke føles lige så luksuriøst som en dag i spa, vil erkendelsen af, at du fortjener disse små øjeblikke af velvære, bidrage til en lykkeligere tilværelse, forklarer psykoterapeut Anna Mathur. "At afsætte tid til os selv styrker vores selvrespekt og øger selvtillid, glæde og selvværd. Jo mere selvomsorg, du inkluderer, desto mere begynder du at værdsætte det og indse, at det ikke er en overflødig luksus."

Ifølge David Lloyd Clubs bliver 'habit stacking' nøgleordet i 2024. Det indebærer ideen om at starte med små, sunde vaner og gradvist og konsekvent bygge videre på dem. Dette opfordrer alle til at forbedre deres sundhed og velvære på en bæredygtig og opnåelig måde.

'Habit stacking' kan også hjælpe med at fastholde wellnessrutiner, påpeger personlig træner Jack Claxton fra David Lloyd Clubs. "’Habit stacking' kan være at tilføje motion til din rutine. Det kan være en perfekt måde at overvinde den overvældende januar-følelse af, at 'jeg skal blive så fit som muligt så hurtigt som muligt,' hvilket normalt fører til et par ugers håbløshed, overtræning og dårlig selvfølelse. At være konsistent er essentielt, når det kommer til at opbygge sunde livsstils- og træningsvaner," fortsætter han.

Anbefalet til dig