Du kan forbedre dine tarme og mentale helbred ved at tilføje én almindelig grøntsag til din kost

Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Den populære grøntsag har vist sig at have en række sundhedsmæssige fordele, herunder at styrke tarmens mikrobiom.

Lige nu læser andre også

Der findes en populær grøntsag, der ofte er at finde på julebordet, og som - hvis den indgår i din daglige kost - kan forbedre din fordøjelse og frigive serotonin. Pastinakker byder nemlig på nogle overraskende sundhedsmæssige fordele, som ofte bliver overset.

Sundhedseksperterne fra BBC Good Food fremhæver, at pastinakker er gode for tarmens sundhed, da de hjælper fordøjelsen som en rig kilde til både opløselige og uopløselige fibre. Disse fibre bidrager til at introducere sunde bakterier til tarmens mikrobiom.

Mikrobiomet er et unikt økosystem i kroppen, som er præget af dets miljø og bakterieindhold. Disse bakterier hjælper med at nedbryde komplekse kulhydrater og kostfibre, som kroppen ikke selv kan nedbryde.

Som biprodukter producerer de kortkædede fedtsyrer, som er vigtige næringsstoffer, samt enzymer, der er nødvendige for at syntetisere bestemte typer vitaminer. Det skriver mediet SurreyLive.

"Pastinakker indeholder en beskyttende planteforbindelse kaldet falcarinol, som kan have en beroligende effekt og påvirke det gode hjernekemikalie serotonin," forklarer BBC Good Foods sundhedsredaktør i en ny Instagram-video.

Falcarinol findes i pastinakker og gulerødder, og selvom omkring 70 % af forbindelsen går tabt under tilberedning, absorberes resten og kan have en positiv effekt. Desuden har falcarinol tidligere været forbundet med reduceret risiko for kræft.

En undersøgelse fra 2005, udført af forskere fra University of Newcastle, fandt ud af, at denne naturlige forbindelse reducerede risikoen for kræftudvikling hos rotter med en tredjedel.

Forskerne testede 24 rotter med forstadier til kræfttumorer. De blev opdelt i tre grupper og givet forskellige diæter. Efter 18 uger viste resultaterne, at rotterne, der spiste gulerødder eller fik falcarinol i deres foder, havde en tredjedel lavere risiko for at udvikle tumorer end kontrolgruppen.

Pastinakker er også fyldt med vitaminer og antioxidanter og er en god kilde til C-vitamin, som kan styrke immunforsvaret.

Sundhedsmæssige fordele ved pastinakker

Ernæringsekspert Kerry Torrens fremhæver fem centrale fordele ved at inkludere pastinakker i din kost:

  • Rig på fibre: Forbedrer fordøjelsen og diversificerer tarmmikrobiomet.

  • Rig på antioxidanter: Har antiinflammatoriske egenskaber og kan regulere blodtrykket.

  • Kilde til C-vitamin: Styrker immunforsvaret og bekæmper infektioner.

  • Øger serotoninniveauet: Hæver niveauet af hjernens 'lykkehormon'.

  • Beskyttelse mod svampeinfektioner: Reducerer risikoen for infektioner.

Anbefalet til dig