Forhøjet blodtryk, der også er kendt som hypertension, kan ofte gå ubemærket hen på grund af sine subtile symptomer. Hvis det ikke behandles, kan tilstanden dog føre til alvorlige hjerteproblemer som hjerteanfald og slagtilfælde.
Eksperter hævder dog, at visse fødevarer - herunder en af manges foretrukne snacks, chokolade - kan hjælpe med at opretholde et sundt blodtryk. Blodtryk måles med to tal, hvor en generel tærskel er 140/90 mmHg.
Enhver måling over disse niveauer anses for at være høj. Der tages flere målinger i løbet af dagen, og gennemsnittet bruges til at afgøre, om en person er i risikozonen, ifølge retningslinjer fra National Health Services.
Målet for blodtrykket kan variere fra person til person. Personer, der er overvægtige, indtager mere salt end anbefalet eller lever en fysisk inaktiv livsstil, har større risiko for forhøjet blodtryk.
Visse medicinske behandlinger kan hjælpe med at regulere blodtrykket, sammen med en fedtfattig, afbalanceret kost. Ifølge SurreyLive kan denne kost endda inkludere chokolade, på trods af at det ofte anses for usundt.
Hvordan chokolade kan hjælpe med at forebygge forhøjet blodtryk
Chokolade er rig på flavonoider, der er plantebaserede forbindelser, som findes i kakaoprodukter. De har antioxidante egenskaber, som kan udvide blodkarrene og dermed sænke blodtrykket.
Flavonoider findes i kakaopulver, mørk chokolade og i mindre grad i mælkechokolade. De flavonoider, der findes i mørk chokolade, har vist sig at have potentiale til at sænke blodtrykket.
"Flavanoler [en type flavonoider] har vist sig at øge dannelsen af endotelnitrogenoxid, hvilket fremmer udvidelse af blodkarrene og dermed kan sænke blodtrykket," siger Dr. Karin Ried fra University of Adelaide i Australien ifølge BristolLive.
Hun påpeger dog, at der er visse uoverensstemmelser i undersøgelserne.
"Der har dog været modstridende resultater om de reelle effekter af at spise chokolade. Vi har fundet ud af, at forbruget kan reducere blodtrykket markant, omend beskedent, for personer med forhøjet blodtryk, men ikke for personer med normalt blodtryk," fortæller hun.
Derudover rapporterede National Library of Medicine i 2016 om en undersøgelse, der antydede, at moderat indtag af flavonoid-rige fødevarer som kakao kunne hjælpe med at sænke blodtrykket og mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
For dem, der forsøger at styre deres blodtryk og samtidig har en sød tand, kan en afbalanceret tilgang til disse fund være en god nyhed.