Du vil blive overrasket: Dette sker, når du ikke vasker dit sengetøj hver uge

Af: Ida Hansson

|

19/01/2023

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Du vil helt sikkert begynde at vaske dit sengetøj en gang om ugen, efter du har læst dette.

Mest læste i dag

Det er vigtigt for dit helbred at få en god nats søvn, men alle de timer, du bruger i din seng, vil efterlade dine lagner mindre end rene.

Den generelle konsensus blandt eksperter er, at vask en gang om ugen er ideel til at befri dit sengetøj for uhygiejnisk opbygning, men en undersøgelse fra 2017 viste, at mange kun skifter sengetøj én gang hver 24. dag i gennemsnit. Det skriver Best life Online.

Men hvad sker der egentlig præcist, når du overskrider de syv dage?

Hvis du rammer de anbefalede timers søvn pr. nat, betyder det, at du bruger mellem 49 og 63 timer i sengen hver uge.

I løbet af den tid ophober der sig sved, snavs, støvmider, døde hudceller og meget mere i dit sengetøj.

Det er derfor, de fleste eksperter anbefaler at vaske dine lagner en gang om ugen.

Hvis du ikke overholder reglen om en gang om ugen, advarer hudlæge Alok Vij om, at snavsede lagner kan forårsage kløende hud, astma-opblussen, sæsonbestemte allergier eller udslæt. Og mens opbygget snavs og sved kan bidrage til disse symptomer, er støvmider og deres afføring oftest skylden.

"Støvmider er mikroskopiske væsner, som er meget almindelige i de fleste husholdninger. De bider ikke, men de kan føre til hududslæt og irritation og kan forværre allergisymptomer for mange mennesker," forklarer Sleep Foundation.

"Støvmider kan formere sig med stor hastighed og kan udelukkende leve af døde hudceller. På ethvert givet tidspunkt kan der være titusinder, endda hundredtusinder af støvmider, der bor i din madras og sengetøj. Selvom du ikke er allergisk over for støvmider, vil du sandsynligvis ikke dele din seng med tusindvis af dem. Regelmæssig vask af lagner kan hjælpe," tilføjer de.

Vask en gang om ugen er en god baseline for de fleste mennesker, der bruger den gennemsnitlige tid i sengen.

Eksperter siger dog, at du måske ønsker at vaske dine lagner oftere, hvis du tillader kæledyr at sove i din seng, eller hvis du har kendt allergi eller astma. I disse tilfælde kan vask hver tredje eller fjerde dag hjælpe med at forbedre symptomerne og mindske risikoen for helbredsproblemer.

Anbefalet til dig