Efter danskernes vilde hamstring: Nu begrænses salget af medicin

12/03/2020

Christian Granhøj Skouboe

Nu begrænses danskernes adgang til medicin. Foto: Shutterstock
I dag træder endnu en ny foranstaltning i kraft. Den skal forhindre, at Danmark ender i en situation med medicinmangel.

Mest læste i dag

Sundhedsministeren har aktiveret dele af lægemiddelberedskabet. Det betyder, at man ikke kan købe mere receptmedicin på apoteket end det, der svarer til ens normale forbrug, og at apoteker og supermarkeder udleverer en pakke medicin pr. kunde i håndkøb. Beslutningen er truffet for at modvirke hamstring.

Sådan fortæller Lægemiddelstyrelsen torsdag i en pressemeddelelse. 

Sundhedsministeren har aktiveret lægemiddelberedskabet for at undgå, at der opstår forsyningsproblemer med medicin som følge af hamstring.

Det betyder bl.a., at man fra i dag ikke kan købe mere receptmedicin på apoteket end det, der svarer til ens normale forbrug, og at apoteker og supermarkeder og andre steder, hvor man kan købe medicin i håndkøb, får besked på kun at udlevere én pakke af hver type medicin per kunde.

For de ældre, syge og svages skyld

Indtil videre er der heldigvis ikke mangel på medicin i Danmark, men Lægemiddelstyrelsens direktør forklarer, at det netop er derfor, at medicinsalget nu indskrænkes. 

"Indtil videre er der ingen tegn på forsyningssvigt af medicin på grund af udbruddet af coronavirus. Sådan skal det blive ved med at være. For ellers er det de ældre, de syge og de svage danskere, det kommer til at gå ud over. Derfor begrænser vi for en sikkerheds skyld salget af medicin, og derfor opfordrer vi alle til at vise samfundssind, holde sig fra at hamstre og hjælpe med til at sørge for, at der ikke opstår unødige problemer med forsyningen af medicin," siger direktør i Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz.

Apotekerne har fået direkte besked, og supermarkeder er ligeledes blevet orienteret direkte.

Lægemiddelstyrelsen fortæller desuden, at man fra styrelsens side følger situationen nøje, og ikke vil udelukke, at andre tiltag kan blive nødvendige.

 

Anbefalet til dig