Ekspert afslører: Tandbørstning før eller efter morgenmaden?

22/11/22 18:15

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Det er et ældgammelt dilemma - og et, der ikke er så sole klart, som du måske tror.

Siden man var barn, har man hørt, at man skal børste sine tænder to gange om dagen i to minutter. Også gerne bruge tandtråd – hvis man husker det.

Men der har altid været et dilemma. Skal vi børste før morgenmad eller efter morgenmad?

Det er faktisk ikke så sole klart, som du måske tror, ​​og nogle tandlæger er uenige i, hvad der er bedst at gøre. Det skriver Mirror.

'Børst før morgenmad'
Den erfarne tandlæge Dr. Kunal Patel sagde til Woman&Home: "Det giver mening at børste dine tænder før morgenmad, da du vil have en ophobning af naturlig syre i munden umiddelbart efter du har spist og risikerer at beskadige emaljen, hvis du børster derefter."

"Hvis du børster umiddelbart efter, du har spist, børster du effektivt syren på dine tænder, som kan erodere din emalje," sagde en anden ekspert Dr. Anjum Maryam Jahan.

Andetsteds fortalte Dr. Sameer Patel, klinisk direktør hos Elleven Dental Wellness, Harley Street, til Telegraph: "For at karies kan starte, kræves der tre ting: bakterier, sukker og tid. I løbet af natten udvikler du naturligt plak. Dette er i bund og grund en klæbrig hinde af bakterier. Det er derfor, du ikke vågner op med god ånde. Hvis du ikke børster, smider du sukker ind i ligningen ved morgenmaden også."


'Børst efter morgenmad'
Så langt så godt, men ikke alle er enige, og nogle eksperter mener, at du bør børste efter morgenmaden.

Dr. Carlos Gonzalez-Cabezas, tandlæge og professor ved University of Michigan School of Dentistry, siger: "Der er masser af misforståelser, selv blandt tandlæger, om dette emne. Folk tror, ​​at børstning handler om at fjerne mad og plak. Faktisk er det også en ekstremt vigtig leveringsmetode for fluor."

Han sagde, at hvis du børster før morgenmad, vil du faktisk fjerne meget af dette mineral, mens du tygger.

Lægen siger, at der er mange finesser omkring syre, der beskadiger din emalje.

"Der er forskel på at drikke grapefrugtjuice og at spise et stykke grapefrugt. Når du spiser frugten, producerer du meget spyt, som kompenserer for den syre, så du behøver ikke bekymre dig for meget. Drik det som juice og ja, effekten er meget mere aggressiv," sagde han.

Uanset hvilken metode du vælger, er eksperter enige om, at børstning om morgenen - når som helst du er i stand til det - er langt bedre end at undlade at børste tænder.

"Det er ikke nødvendigt at børste tænder mellem måltiderne, men hvis du har lyst til at forfriske din mund i disse tider, skal du blot skylle munden med vand," sagde Dr Patel.