Vi er store kaffeelskere i Danmark. Faktisk er danskerne det fjerde mest kaffedrikkende folk i verden. Derfor er det heller ikke overraskende, at statistikken viser, at 86% af de danske mænd og 76% af de danske kvinder drikker kaffe.
Og heldigvis er den sorte drik ikke blot velsmagende, men anses også for at have flere sundhedsmæssige fordele, når den indtages med måde. Forskellige studier har ifølge Express forbundet kaffeforbrug med reduceret risiko for hjertesygdomme, diabetes og Parkinsons.
En ekspert har dog advaret mod en almindelig vane, mange kaffedrikkere har, da det kan minimere nogle af sundhedsmæssige fordele forbundet med at drikke kaffe. På det sociale medie TikTok rådede neuroforsker Robert Love om, at du 'aldrig bør tilsætte mælkeprodukter til din kaffe'.
"Hvis du vil have det maksimale udbytte af kaffe, skal du aldrig tilsætte mælkeprodukter til din kaffe," sagde han i sin video.
"Mælkeprodukter som mælk og fløde smager fantastisk i kaffe. Det forstår jeg godt. Men ved at tilføje det, reducerer du kraftigt kaffens fordele. For eksempel er kaffe den mest fremtrædende kilde til polyfenoler i den amerikanske kost."
Kaffe er faktisk en af de drikkevarer i verden, der er rigest på polyfenoler, da kaffe indeholder 214 mg af totale polyfenoler pr. 100 ml. Polyfenoler antages at give beskyttelse mod udviklingen af visse kræftformer, hjerte-kar-sygdomme, diabetes og neurodegenerative sygdomme.
"Den mørke farve i kaffe er virkelig gavnlig for vores tarmbakterier og vores hjerne. Den har antioxidante egenskaber. Virkelig, virkelig gavnlig. Men når du tilføjer mælkeprodukter til din kaffe, binder proteinerne i mælken sig til polyfenolerne i kaffen og reducerer absorptionen," fortsatte Robert.
"Så når du tilføjer mælkeprodukter til din kaffe, hvad enten det er almindelig mælk eller fløde, vil dette binde polyfenolerne og reducere din krops evne til at absorbere disse sunde polyfenoler og få gavn af dem."
"Det gælder også for blåbær. Så drik ikke mælk med blåbær, da proteinerne i mælken faktisk vil binde sig til polyfenolerne i blåbær."
Hans råd bakkes op af en videnskabelig gennemgang, der er blevet offentliggjort i The Journal of AOAC International i 2019, som så nærmere på effekterne af at kombinere mælk med en række fødevarer, der indeholder polyfenoler, herunder kaffe.
De fandt ud af, at polyfenoler let reagerer med komponenter i andre fødevarer, de kombineres med, hvilket igen påvirker deres ernæringsmæssige egenskaber. Studiet konkluderede, at tilsætning af mælk reducerer de antioxidante egenskaber ved polyfenoler i kaffe, hvilket 'dramatisk forringer de sundhedsmæssige fordele' ved at drikke kaffe.
Robert anbefalede at bruge mælkealternativer, hvis det er vigtigt for dig at hælde en form for mælk i din kaffe.
"Så her er hvad du skal gøre. Her er, hvad du kan tilføje. Du kan tilføje ikke-mælkeprodukter som cashewmælk eller kokosmælk. Jeg anbefaler det over mandelmælk. Mandelmælk bruger alt for meget vand," sagde han.
"Du kan også bruge MCT-olie. Det er min favorit. Det står for medium chain triglyceride oil. Det er som kokosolie på steroider. Det er fantastisk for din hjerne. Du kan få det i flydende form eller pulver, så du kan blande det op. Det er helt fantastisk. Sød det derefter med lidt stevia eller lignende."
"På den måde tilføjer du ikke det skadelige raffinerede sukker til din kaffe. Og så får du det sødt og cremet - og får stadig fuld gavn af kaffen."
Dog fandt en separat undersøgelse offentliggjort i Journal of Agricultural and Food Chemistry i 2023 ud af, at den måde, hvorpå polyfenolerne fundet i kaffe binder sig til en aminosyre fundet i mælk, også kan have gavnlige antioxidante og antiinflammatoriske effekter.