Eksperter advarer: Populær takeaway-mad kan føre til 'øget risiko for demens'

Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Eksperter advarer om, at populær takeaway-mad ifølge nylig forskning kan øge risikoen for demens.

Lige nu læser andre også

Der er en vis tryghed i at spise lidt fastfood foran fjernsynet, på en motorvejsrasteplads eller efter en bytur. Men det er også ganske velkendt, at for meget fastfood kan påvirke vores helbred i en negativ retning.

En sundhedsekspert har nu afsløret, at en bestemt takeaway-ret kan forringe vores hukommelse og koncentrationsevne. Forskning udført på Tianjin Medical University i Kina har undersøgt sammenhængen mellem fastfood og en øget risiko for demens.

Undersøgelsen, der blev ledet af Dr. Huiping Li, fandt frem til, at en usund kost kan svække og skade blodkarrene, hvilket kan føre til betændelse i hjernen, ifølge The Mirror. Studier viser, at personer, der undgår junkfood, klarer sig bedre i kognitive tests.

Dette er dårlige nyheder for personer, der er vilde med friturestegt kylling. Selvom kylling i sig selv kan være sundt, kan den friturestegte version udgøre sundhedsrisici. Friturestegt kylling, der er rig på mættet fedt, kan ifølge forskningen udløse åreforkalkning, hjerteanfald og endda slagtilfælde.

Forskningsresultaterne, der blev rapporteret af Wales Online, afslørede også stærke beviser for, at en dårlig kost kan øge risikoen for demens. For at mindske sundhedsrisiciene anbefaler eksperter en balanceret kost med masser af frugt og grøntsager.

Dr. Huiping Li advarede om ultraforarbejdede fødevarer, da det ikke blot er usundt, men også kan øge risikoen for demens.

"Ultraforarbejdede fødevarer er lavet for at være praktiske og velsmagende, men de forringer kvaliteten af en persons kost. Disse fødevarer kan også indeholde tilsætningsstoffer eller molekyler fra emballagen eller opstå under opvarmning, som ifølge studier kan have negative effekter på tænkning og hukommelse," sagde Li.

"Vores forskning fandt ikke kun ud af, at ultraforarbejdede fødevarer er forbundet med en øget risiko for demens. Den viste også, at det at erstatte den med sunde alternativer kan reducere risikoen for demens."

En anden nylig undersøgelse udført af Clinical and Translational Epidemiology Unit ved Massachusetts General Hospital og Harvard Medical School, offentliggjort i JAMA Network Open, afslørede desuden alarmerende forbindelser mellem kost og mental sundhed.

Over 30.000 midaldrende kvinder blev ifølge Daily Star fulgt fra 2003 til 2017. Ingen havde oprindeligt en depressionsdiagnose.

Undersøgelsen undersøgte konsekvenserne af at spise ultraforarbejdede fødevarer, herunder snacks, færdigretter, fedtholdige saucer, chips, forarbejdet kød, sodavand og kunstige sødestoffer. Resultaterne viste, at et højt forbrug af disse fødevarer øgede risikoen for depression.

Forskerne bemærkede dog, at selvom mekanismen mellem ultraforarbejdede fødevarer og depression ikke er fuldt forstået, tyder deres data på, at kunstige sødestoffer kan påvirke en særlig transmission i hjernen, hvilket kan spille en rolle i udviklingen af depression.

Anbefalet til dig