Eksperter afslører: Her er den bedste måde at få D-vitamin via din kost

Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Får du ikke nok D-vitamin i din kost, har en gruppe eksperter afsløret, hvordan du bedst kan lave om på dette.

Lige nu læser andre også

Forskere har fundet ud af, at børn, hvis mødre tog ekstra tilskud med D-vitamin under graviditeten, havde stærkere knogler i en alder af syv år.

Scanninger af knoglerne hos over 1.000 børn viste, at de børn, hvis mødre tog D-vitamintilskud, havde mere calcium og flere mineraler i deres knogler (hvilket gør dem stærkere og mindre tilbøjelige til at brække), sammenlignet med børn, hvis mødre tog en placebotablet.

Undersøgelsen blev ledet af University of Southampton og University Hospital Southampton og blev offentliggjort i The American Journal of Clinical Nutrition.

Hvorfor er D-vitamin så vigtigt for vores knoglesundhed?

"D-vitamin er afgørende for knoglesundhed. Det hjælper vores knogler med at optage calcium og understøtter knoglernes fornyelsesproces, hvor knogler regenererer og skaber nyt væv," sagde Rosie Carr, diætist hos sundhedsprogrammet Second Nature, ifølge Independent.

"Calcium udgør de byggesten, som vores knogler har brug for til at vokse og bevare deres tæthed og styrke."

Fem fødevarer med højt indhold af D-vitamin, du bør inkludere i din kost:

1. Æg:

"Æg er en god kilde til D-vitamin og protein," siger Carr.

"Prøv en af Second Natures populære opskrifter med æg til en nem morgenmad, frokost eller aftensmad."

2. Svampe:

"Svampe er rige på D-vitamin. Hvis du lader dine svampe ligge i direkte sollys, kan de selv syntetisere D-vitamin, så de indeholder mere, når du spiser dem, end da du købte dem," siger Jenna Hope, ernæringsekspert og forfatter til 'How To Stay Healthy'.

En cremet champignonsuppe er en perfekt måde at få D-vitamin på i de kolde måneder.

"Tilføj bønner eller græsk yoghurt for ekstra protein," foreslår Hope.

3. Rødt kød:

"For dem, der spiser kød, kan rødt kød, indmad og lever give ekstra D-vitamin," siger Emma Thornton, ernæringsekspert hos A.Vogel.

"En lille bøf på 25 g indeholder omkring 15 IE D-vitamin, mens 100 g braiserede okseribben indeholder cirka 27 IE."

4. Laks:

"Laks og andre fede fisk er gode kilder til D-vitamin og er rige på protein, der også understøtter knoglesundhed," forklarer Carr.

"Prøv Second Natures opskrift på laks med cajunsalsa til en hurtig frokost eller aftensmad."

5. D-vitaminberigede produkter:

"Fødevarer som smør, nogle frugtjuicer og visse morgenmadsprodukter beriges nu med D-vitamin. I 2011 annoncerede Kellogg's for eksempel, at de ville tilsætte ekstra D-vitamin til deres morgenmadsprodukter," siger Thornton. 

At inkludere disse fødevarer i din daglige kost kan hjælpe med at styrke dine knogler og opretholde en god sundhedstilstand.

Anbefalet til dig