En kop kaffe er uundværlig for mange menneskers morgener. For mange kræver det endda flere kopper i løbet af dagen for at kunne fungere. Ifølge Sundhed.dk drikker danskerne i gennemsnit 3-4 kopper kaffe dagligt og er det fjerde mest kaffedrikkende folk i verden
Og nu viser ny forskning, at den populære drik ikke blot fungerer som et godt boost om morgenen, men også kan hjælpe med at mindske risikoen for at udvikle type 2-diabetes - en sygdom, der ifølge Diabetesforeningen påvirker cirka 333.125 i Danmark.
Forskere tilknyttet universiteter i Sydkorea har analyseret data fra 149 publikationer for at undersøge kaffens effekt på de metaboliske processer, der er forbundet med udviklingen af sygdommen, skriver Express.
Ifølge deres resultater får personer, der drikker tre til fem kopper kaffe om dagen, gavn af naturlige forbindelser kaldet polyfenoler, ifølge Healthline.
Forskerne fokuserede på fem hydroxycinnaminsyrer, som findes i kaffe, og analyserede polyfenolernes virkning på tyndtarmen, bugspytkirtlen, leveren og kroppens væv.
Undersøgelsen viste, at dagligt indtag af sort kaffe kan hjælpe med at regulere blodsukkeret, dæmpe betændelsestilstande, forbedre insulinfølsomhed, levere antioxidative egenskaber og forbedre glukosemetabolismen.
Resultaterne var de samme for både koffeinholdig og koffeinfri kaffe, hvilket tyder på, at fordelene - herunder en 20 til 30 % lavere risiko for at udvikle type 2-diabetes blandt regelmæssige kaffedrikkere - skyldes andre stoffer end koffein.
Resultaterne blev offentliggjort i International Journal of Molecular Sciences.
"Kaffe og dens bioaktive forbindelser, herunder chlorogensyre og dets hydroxycinnaminsyre-derivater har et betydeligt potentiale i forebyggelse og håndtering af type 2-diabetes," skrev forskerne.
Zhaoping Li, professor i medicin og leder af afdelingen for klinisk ernæring på University of California, var ikke involveret i studiet, men er enig i konklusionerne.
"At drikke kaffe giver naturlige sundhedsmæssige fordele. Du kan sagtens gøre kaffe til en del af en sund livsstil," forklarede han til Healthline.
Hun forklarede også, at sort kaffe i bund og grund blot består af kaffebønner og varmt vand. Kaffebønner indeholder omkring 200 forskellige forbindelser, hvoraf nogle har potentielle sundhedsmæssige fordele - og nogle gange virker de bedst i kombination.
Marilyn Tan, klinisk lektor i medicin ved Stanford University i Californien, som heller ikke deltog i undersøgelsen, udtalte, at selvom resultaterne er bemærkelsesværdige, bygger studiet på laboratorieanalyser, som ikke altid tager højde for ydre faktorer som deltagernes generelle helbred.
"Det er en meget dristig konklusion, da en risikoreduktion på 20-30 % er betydelig og meningsfuld," sagde hun til Healthline.
"Det er interessant, at det ikke gjorde nogen forskel, om kaffen indeholdt koffein eller ej, hvilket antyder, at det ikke er koffeinen, der giver fordelen - men derimod andre stoffer i kaffen."
Forskerne understreger, at der stadig er behov for mere forskning. Dog viser det sig, at dagligt kaffeforbrug har sundhedsmæssige fordele - især når kaffen drikkes sort og uden tilsat sukker eller fløde.
Kaffedrikkere bør dog stadig være opmærksomme på deres koffeinindtag, herunder særligt personer med hjerteproblemer. De personer, der ikke tåler koffein så godt, kan vælge at drikke koffeinfri kaffe, da koffeinen er fjernet, men de gavnlige forbindelser fortsat er til stede.