Er det virkelig så sundt at vinterbade?: Her er svaret

20/1/23 13:44

Ida Hansson

Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Mange praler af at de gør det, men er det virkelig så sundt som folk påstår?

Nyt år, ny TikTok-trend? I 2022 så vi en række videotrends, der gik viralt på det populære sociale medie TikTok, der blev portrætteret som sundheds-"hacks" til at afprøve derhjemme.

Nogle af disse omfattede opbevaring af avocadoer i en beholder med vand og tapning af munden. Vi er mindre end en måned inde i det nye år, og der er allerede et nyt sundheds-"hack", der er ved at gå viralt på appen: vinterbadning.

Vinterbadning er ikke nyt. Det involverer nedsænkning i frysende koldt vand og dateres tilbage til de gamle egyptiske og græske praksisser. Du har sikkert endda set professionelle atleter bruge isbade til muskelrestitution.

Mange vinterbadere hævder, det hjælper med med mange ting, lige fra at forbedre søvnen til at støtte et sundt immunsystem. Anne Orzechowski, en sygeplejerske i OSF HealthCare familiemedicin, siger, at man skal tage disse påstande med et gran salt. Det skriver Newsroom.

"Der er nogle fordele ved vinterbadning, hvis det gøres sikkert, hvis du er vant til det. Nogle undersøgelser fra det koldere klima viser, at der kan være en stigning i hvide blodlegemer, så der er tanker om, at man måske ikke bliver så syg. Der er et fald i triglycerider, en stigning i endorfiner - så nogle mennesker siger, at de har det bedre," siger Anne Orzechowski.

American Heart Association siger, at mens der er nogle undersøgelser, der tyder på, at folk, der tilpasser sig nedsænkning i koldt vand, reducerer betændelse og andre kardiovaskulære risici, er der andre undersøgelser, der har fundet ud af, at langvarig nedsænkning i koldt vand forårsager hjertemuskelskader.

"Det første, der sker, når du hopper ind i en kold vandmasse, er den første stødrefleks - et gisp. Din krop hyperventilerer. Den forsøger at få dit blod til at flyde lidt hurtigere, forsøger at få din puls til at bevæge sig lidt hurtigere og få det blod til at bevæge sig en lille smule. Når du så er derinde i mere end tre minutter, begynder din krop at falde til ro og slappe af. Men der er en reel risiko for hypotermi efter det, så du skal være rigtig forsigtig med dette," siger Anne Orzechowski.

Det korte af det lange er, at risikoen ved vinterbadning har en tendens til langt at opveje fordelene.

Anne Orzechowski råder folk, der er fascineret af disse videoer, til at undgå at prøve det selv.