Vi ved det egentlig godt. Det er vigtigt for vores fysiske og mentale sundhed at få regelmæssig motion. Men alt for mange danskere lever ikke op til WHO’s minimumsanbefalinger for fysisk aktivitet.
Det er et problem for folkesundheden, da fysisk aktivitet forebygger over 35 forskellige livsstilsygdomme, heriblandt hjerte-kar-sygdomme.
En ny undersøgelse, som Statens Institut for Folkesundhed har lavet for Hjerteforeningen og TrygFonden viser præcist, hvordan det står til med danskernes fysiske aktivitetsniveau. Og det ser ikke godt ud:
En ud af tre danskere bevæger sig kun få minutter om dagen
Hele 58,6 procent af voksne danskere er i undersøgelsen utilstrækkeligt fysisk aktive, hvilket svarer til over 2,7 mio. danskere. Af dem bevæger knap 1 mio. sig mindre end en halv time om ugen ved moderat til høj intensitet. Det svarer i gennemsnit til kun lidt mere end 4 minutter om dagen.
De danskere, der bevæger sig lidt mere, nemlig 30-90 minutter om ugen, mangler stadig minimum 1 times bevægelse mere om ugen for at leve op til WHO’s minimumsanbefalinger for fysisk aktivitet.
Langt størstedelen (70,3 procent) af dem, som ikke lever op til minimumsanbefalingerne for fysisk aktivitet, ønsker at være mere fysisk aktive. En stor del (51,4 procent) af gruppen deltager sjældent eller aldrig i fritidsaktiviteter.
Derfor sætter Hjerteforeningen og TrygFonden nu fokus på mere hverdagsmotion og gåture.
- En stor del af befolkningen er meget langt fra at bevæge sig de anbefalede 30 minutter hver dag. Undersøgelsen peger på at mange voksne rent faktisk kun bevæger sig i gennemsnit 4-12 minutter om dagen ved moderat til høj intensitet. Det er meget lidt, når vi samtidig kan se, at størstedelen ønsker at bevæge sig mere. Vi har behov for flere indsatser, som motiverer danskerne til at bevæge sig bare lidt mere, siger Hanne Munk Scheller, seniorprojektleder i Hjerteforeningen, i en pressemeddelelse.
Hjerteforeningen og TrygFonden står bag indsatsen GÅ MED, der har til formål at få endnu flere danskere ud at gå regelmæssige ture, da forskningen viser, at gåture øger både den fysiske og den mentale sundhed, og at selv en kort tur har en positiv effekt på helbredet.
- Undersøgelsen peger på, at ca. 2 mio. danskere i gennemsnit bevæger sig mindre end 13 minutter om dagen og det har konsekvenser for deres sundhed. Vi vil gerne støtte dem i gradvist at få mere bevægelse ind i hverdagen. Når man bevæger sig så lidt, kan det føles uoverstigeligt at komme i gang. Men de er jo allerede i gang og skal måske bare langsomt tage lidt flere ture til fods for at hente en pakke, købe ind eller være sammen med andre i det fri, siger Line Raahauge Hvass, projektchef i TrygFonden.
2300 skridt om dagen har sundhedsfremmende effekter
Du behøver ikke være vandreentusiast eller motionere flere timer om dagen for at opnå en god effekt for dit helbred. Et stort studie viser, at man opnår sundhedsfremmende effekter og reducerer risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdom allerede ved at gå 2.300 skridt om dagen. For hver ekstra 1.000 skridt, man går herefter, falder risikoen endnu mere, indtil man når 10.000 skridt. hvor effekten flader ud.
Særligt de personer, der bevæger sig mindst, får mest ud af at øge antallet af skridt bare en smule.
- Hvert skridt tæller som motion. Det vigtigste er i virkeligheden at komme i gang og prøve at bevæge sig lidt mere i dag, end man gjorde i går. Hvis du går 20 minutter hver dag og bliver let forpustet, kan du forebygge hjerte-kar-sygdomme med ca. 20 procent. Så der er mange gode grunde til at gå en kort tur hver dag, pointerer Hanne Munk Scheller.
Fem minutter er bedre end ingenting
Ifølge sundhedsprofessor og overlæge ved Rigshospitalet Bente Klarlund Pedersen kan alle typer af motion være med til at forbedre ens sundhed.
- Det vigtigste er, at man gør noget. 5 minutter er bedre end ingenting, og de ekstra skridt, du tager i dag, vil allerede have en effekt for dig i morgen, siger Bente Klarlund Pedersen, som også er ambassadør for GÅ MED.
- Vi ved fra forskning, at gåture øger det gode kolesterol, nedsætter blodtrykket og mindsker åreforkalkning. Gåture styrker hukommelsen og koncentrationen og forbedrer den mentale trivsel, så det er vigtigt at fokusere mere på hverdagsmotion og flere gåture. Selv en lille indsats kan gøre en stor forskel, og om det er en daglig omvej hjem fra supermarkedet eller en ekstra tur op ad trapperne, så giver det noget. Så jeg kan kun opfordre til at deltage i GÅ MED og få gode både sociale og fysiske oplevelser, siger Bente Klarlund Pedersen.
WHOs anbefalinger:
WHO anbefaler voksne at være moderat til hårdt fysisk aktive i mindst 150 minutter om ugen eller hårdt fysisk aktive i mindst 75 minutter om ugen eller en ækvivalent kombination af de to.