Få ved det: Dette må du aldrig gøre med kogte ris

Af: Ida Hansson

|

23/06/2023

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange af os smider gårdsdagens rester i mikrobølgeovnen, men du skal være yderst opmærksom på visse ting.

Lige nu læser andre også

Få ting er så lækre som lune, luftige og perfekt saltede ris. Desværre kan ris dog skabe de ideelle betingelser for, at potentielt farlige bakterier kan vokse.

Bacillus cereus, blandt andre bakterier, er almindelig på ubehandlede ris. Kogte ris alene er ikke nok til at dræbe den, fordi den producerer spore, der kan tåle varme.

Efter kogning kan ris efterladt ved stuetemperatur være vært for forskellige bakterier, da de formerer sig og frigiver skadelige toksiner, og nogle gange fører til B. cereus madforgiftning, også kendt som "fried rice-syndrom". Det skriver Jpost.com.

Det kan du undgå ved at være forsigtig med, hvordan du forbereder, behandler og opbevarer dine ris efter tilberedning.

Du skal (ikke overraskende) altid starte med at vaske hænder, når det kommer til madlavning, og selvom vask af ris kan ændre dens tekstur og fjerne insekter eller tungmetaller, der lurer mellem kornene, slipper den ikke af med B. cereus. Det skyldes, at bakterierne er indlejret i kornene, så de overgiver sig ikke så let.

Efter kogning af ris skal den serveres i kogt tilstand med det samme eller afkøles hurtigt og lægges i en beholder i køleskabet eller fryseren. Du bør under ingen omstændigheder efterlade kogte ris ude i mere end en time.

Rester af ris kan komme i mikroovnen, steges eller dampes under genopvarmning, men det er kun sikkert at gøre det, hvis de kogte ris er ordentligt afkølet og opbevaret. Hvis risen har stået ude i et par timer, kan det kun øge risikoen for sygdom.

Dette skyldes, at opvarmning, afkøling og opvarmning igen giver skadelige bakterier som B. cereus en fantastisk mulighed for at vokse, hvilket øger risikoen for 'fried rice-syndrom'.

Bemærk, at 'fried rice-syndrom' ikke er specifikt for stegte ris, og du kan få det fra enhver mad. Men opskrifter på stegte ris, der kræver rester af hvide ris, er et nemt sted at falde i, da det ofte kræver afkølet ris.

'Fried rice-syndrom' viser sig ofte med opkastning og diarré udløst af toksinet B. cereus producerer, når det vokser. I de fleste tilfælde vil sygdommen være begrænset og gå over inden for en dag eller to, men for nogle mennesker kan den udvikle sig og endda være dødeligt.

Antibiotika er ikke effektive, fordi det er giftstoffet, der forårsager sygdommen og ikke bakterierne, så behandlingen er hovedsageligt fokuseret på at fylde væske på, indtil de værste symptomer i fordøjelsessystemet er overstået.

Anbefalet til dig