Coronavirus har rullet hen over hele verdenen, men intet land har været så hårdt ramt af coronavirus, som Italien er og har været.
Dødelighedsprocenten ligger væsentlig højere end andre lande, og det har fået mange til at stille spørgsmål til, hvad det er, der sker i Italien, som ikke skete i Kina eller andre steder, hvor dødelighedsprocenten er markant lavere.
Den Italienske avis Corriere della Sera har forsøgt at forklare, hvorfor dødelighedsprocenten i Italien har været så høj og hvorfor coronatallene i Italien er så meget højere end andre steder i verden.
I Italien er dødelighedsprocenten lige nu målt til omkring 9%, mens den i den alvorligst ramte region Lombardiet er helt oppe på 12%.
Italien er det land i Europa med næstflest ældre mennesker
Italien har en stor gruppe ældre mennesker og er derfor mere eksponeret overfor alvorlige tilfælde af coronavirus. Når andelen af borgere over 80 er så høj, som den er i Italien, så vil dødelighedsprocenten stige markant.
Italiens ældre mænd er rygere
Da coronavirus rammer lungerne, så er det særligt den befolkningsgruppe, der i forvejen har problemer med lungerne, der bliver hårdt ramt. Her har Italien et højt antal ældre mænd, der i en lang årrække har været rygere. Det betyder, at de i langt større omfang er påvirket af coronavirus.
Der er et stort mørketal
Ligesom i Danmark arbejdes der med den antagelse, at der er et stort mørketal. I Italien tester man også kun de personer, der har alvorlige symptomer, og det betyder helt naturligt, at man ikke fanger alle de personer, der ikke får særlige symptomer fra coronavirussen. Hvis man som i Sydkorea og Tyskland kunne teste mange flere, så ville man også fange de patienter, der ikke udvikler alvorlige symptomer og derved også have en langt lavere dødelighedsprocent.
Kompakte udbrud skaber tryk på specifikke hospitaler
Når coronavirus spreder sig på hospitalerne, så giver det selvfølgelig større problemer i forhold til dødelighedsprocenten. Hvis mange smittede skal på det samme hospital, så mangler personalet midlerne til at behandle tilstrækkeligt. Særligt i Lombardiet har dette været et problem, hvor man ikke har kunnet tilbyde tilstrækkelig behandling til alle patiener, og i nogle tilfælde har måtte afvise behandling til selv alvorligt ramte patienter.
Italien er et familieland
Italien har tradition for at have store familiekomsammener, og bedsteforældrene er altid med. Det betyder, at rigtig mange ældre og svagelige borgere er blevet smittet hurtigt, mens de yngste i familierne måske ikke engang er blevet testet.
I Danmark har vi været hurtige ude ifht. til ældre borgere, så her oplever i ikke samme dødelighedsprocent. På samme måde er de ovenstående punkter heller ikke direkte kopierbare til Danmark. Vi kan derfor håbe på, at Danmark er væsentlig bedre rustet til at håndtere coronavirussen.