Fødevarestyrelsen afliver sejlivet myte: Det passer ikke

Foto: Shutterstock.

De sociale medier er et mekka for gode råd om, hvad der er sundt og usundt at spise. Men madverdenen er mere nuanceret, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Chokolade, chips og kager er usunde fødevarer, som du skal holde dig langt væk fra, hvis du vil leve et sundt liv.

Det er ikke korrekt.

Det slår Fødevarestyrelsen fast i et opslag på Facebook, hvor de forsøger at slå en sejlivet myte ihjel.

Madvarer er nemlig ikke sunde eller usunde i sig selv. Det handler derimod om mængde og sammenhæng, uddyber Fødevarestyrelsen.

“I en sund og varieret kost er der ikke noget, der er 'forbudt', men der er madvarer, som du med fordel kan spise mere eller mindre af,” lyder det fra Styrelsen, der tilføjer:

“Der er plads til det søde, salte og fede. Men din samlede kost bliver usund, hvis pizza, kage og slik tager pladsen fra de mere næringsrige madvarer.”

Du kan se hele opslaget fra Fødevarestyrelsen herunder:

Falder i januar-fælde

Det er ikke kun på madfronten, at det ind imellem kan være svært at få øje på nuancerne. 

Mange danskerne har planer om, at året skal skydes i gang med god energi, overskud og mere aktivitet end tidligere.

Der bliver måske købt nyt udstyr, og motivationen er tårnhøj. Der skal ske noget nu!

Men det er desværre en klassisk januar-fælde, at man starter for hårdt ud.

Hver fjerde dansker planlægger at øge deres træningsindsats i januar måned, men for rigtig mange fører det også til skader, der kunne være undgået. Det viser en ny undersøgelse som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige. Foto: PR.

Det forklarer Louise Brix, fagansvarlige for Sundhed hos Gjensidige, i en pressemeddelelse.

"Ønsket om en sundere og mere aktiv hverdag er en typisk og konkret måde at starte året ud på. Vi ser hvert år en stor andel danskere, der prioriterer deres sundhed særligt i årets første måneder og forsøger at indarbejde nye vaner. Men man skal huske at starte roligt op, så kroppen kan følge med, og man ikke risikerer at få skader, og derved være nødt til at opgive sine mål og sunde vaner,” siger Louise Brix.  

I en undersøgelse som Gjensidige står bag, viser det sig, at op mod fire ud af ti danskere er kommet til skade i forbindelse med motion og idræt. Det er især to former for motion, der topper listen, når det kommer til skader. Det er holdsport og løb.

Frygten for at komme til skade skal dog ikke fraholde danskerne for at dyrke mere motion, slår Louise Brix fast.

“Selvom der selvfølgelig er en skadesrisiko når man starter op på en sportsgren eller forsøger at komme ud og løbe noget oftere, er der også mange fordele forbundet med det. Det fysiske helbred hænger ofte sammen med det mentale helbred, og det er endnu en grund til, at det er en god ide at få rørt sig og gerne i fællesskab med andre,” siger Louise Brix.