Fødevarestyrelsen med opråb: Derfor er det vigtigt at huske

Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix.

Nu lyder der en vigtig påmindelse fra Fødevarestyrelsen.

Mangel på D-vitamin kan svække knogler og muskler. Vitaminet er særdeles vigtigt for at kroppen kan optage kalcium i tarmene. 

"Hvis man har mangel på D-vitamin kan det føre til nedsat optagelse af kalcium, som hos børn i værste fald kan resultere i engelsk syge, såkaldt rachitis. Hos voksne kan mangel på D-vitamin give bløde knogler - det man lægefagligt kalder for osteomalaci. D-vitamin-mangel øger også risikoen for knogleskørhed i alderdommen. Foruden effekter på menneskets skelet har D-vitamin også betydning for vores muskulatur, hvor mangeltilstande fører til nedsat muskelstyrke," sådan skrev Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse i 2020, da der kom nye anbefalinger til D-vitamin.

Nu er Fødevarestyrelsen igen ude med en påmindelse til danskerne, for mange danskere glemmer D-vitaminen.

"HUSK D-VITAMIN TIL HELE FAMILIEN I VINTERHALVÅRET," sådan lyder opråbet på Facebook.

"Knap hver 5. dansker, der ikke tager vitamintilskud, har mangel på D-vitamin om foråret. Det kan svække muskler og knogler hos både børn og voksne. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at alle voksne og børn fra 4 år tager et D-vitamintilskud på 5-10 μg dagligt i vinterhalvåret (oktober-april)," lyder det uddybende fra Fødevarestyrelsen i et opslag. 

Særlige anbefalinger

Fødevarestyrelsen slår også fast, at visse befolkningsgrupper bør være endnu mere opmærksomme på anbefalingerne. Det gælder blandt andet spæd- og småbørn, gravide pg ældre over 70 år. 

For disse befolkningsgrupper lyder anbefalingerne således: 

  • Spædbørn og småbørn spiser 10 µg D-vitamin dagligt hele året, fra 2 uger og indtil 4 år.
  • Personer over 70 år spiser 20 µg D-vitamin dagligt kombineret med 800-1000 mg calcium hele året.
  • Gravide spiser 10 µg D-vitamin dagligt hele året.
  • Børn og voksne med mørk hud spiser 10 µg D-vitamin dagligt hele året.

Du kan se hele opslaget herunder: