Føler du dig sløj? - Nu kan alle blive testet for smitten

Sundhed
Nu kan alle blive testet. Foto: Shutterstock
Som led i den nationale teststrategi om markant øget testning bredt i befolkningen, der skal understøtte genåbningen af samfundet, får alle voksne borgere i denne uge mulighed for selv at bestille tid til en COVID-19 test i de hvide testtelte i hele landet.

Mest læste i dag

Alle voksne i Danmark får mulighed for selv at bestille tid til en test for COVID-19 via Nem-ID på hjemmesiden www.coronaprover.dk. Det fortæller Sundheds- og Ældreministeriet mandag i en pressemeddelelse. 

Testen foretages i de hvide telte, som Testcenter Danmark har sat op i 16 byer over hele landet. Indtil nu har det krævet en henvisning fra lægen eller arbejdsgiveren, før man kunne bestille tid til en COVID-19 test. Men over de næste dage er systemet klar til, at personer uden symptomer via hjemmesiden selv kan bestille tid i testteltene, hvis man ønsker en test. Borgere med symptomer på COVID-19, skal fortsat henvende sig egen til læge for at blive henvist til test på sygehusene.

”Vi har bragt smittetrykket ned på et meget lavt niveau. Det er afgørende, at der ikke er skjulte smittelommer, som kan få smitten til at stige igen. Hver eneste smittekæde er en for mange og kan potentielt blive til flere. Derfor handler den nationale teststrategi om markant øget testning bredt i befolkningen. Så har man blot den mindste mistanke om, at man har været udsat for smitte med COVID-19, så bør man lade sig teste”, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

Den danske testkapacitet er i løbet af den seneste måned blevet udbygget massivt med test på sygehusene, 16 hvide testtelte og nu også mobile testbiler, der f.eks. kan køre ud til plejehjem.

Sådan vil det foregå

I løbet af ugen vil der blive lukket op for cpr-numre for alle voksne danskere. De første 600.000 borgere kan pr. mandag morgen bestille tid til test. Konkret er det de 18-25 årige. I de kommende dage udbredes muligheden til de øvrige voksne årgange.

”Hidtil har vi styret adgangen til test ret stramt, men nu har vi kapacitet til at åbne for at lade den enkelte selv vurdere, om man vil testes. Det er dog vigtigt at huske, at selv om testen ikke viser virus, skal man stadig være opmærksom på hygiejnen og afstanden, for der kan i nogle tilfælde godt være virus, som testen endnu ikke kan finde” siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

Er man blevet kontaktet i forbindelse med smitteopsporing, fordi man har været tæt på en person, der har fået konstateret COVID-19, vil man via den nye smitteopsporings-hotline eller egen læge blive henvist til testteltene.
 

Disse grupper skal testes

Der er ca. 50.000 test om ugen, som nu åbnes op i det brede samfundsspor i de hvide telte, jf. den nationale teststrategi. Du kan booke tid og sted til test på www.coronaprover.dk

Herudover er der i den nationale teststrategi reserveret særlig kapacitet til fortsat at teste følgende grupper:

  • Alle borgere med symptomer
  • Indlagte og patienter i ambulant behandling i sundhedsvæsenet
  • Frontpersonale i sundheds- og plejesektoren
  • Smitteudbrud: Beboere og personale fx på plejehjem, bosteder m.v.
  • Opsporing: Borgere, der har været i nær kontakt med smittede
  • Et repræsentativt udsnit af befolkningen i stikprøver

Anbefalet til dig